IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартират нови осем схеми по ОП "Развитие на човешките ресурси" догодина

Шест от мерките са изцяло в подкрепа на социалната реформа за дългосрочната грижа

13:36 | 26.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2019 г. ще стартират нови осем схеми за 58 млн. лева по ОП "Развитие на човешките ресурси". Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриването на днешното редовно 11-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Тя уточни, че най-важната от тях е насочена към подкрепа на хората с увреждания. Във възрастовата група над 29 години има изключително голям интерес от страна работодателите и регистрираните в бюрата по труда ще бъдат подкрепени с тези средства до голяма степен, посочи Русинова. До момента са сключени над 300 договора с близо 20 хил. работни места, уточни зам.-министърът, цитирана от БТА.

Сред другите схеми от оперативната програма тя открои подкрепата за недекларираните заетости, подобряване на условията на труд, както и подкрепата на Националната агенция за национално образование и квалификация. Идеята е тя да се свърже с информационната система на центровете, за по-добър контрол на бюджетните средства. 

Останалите 6 мерки са изцяло в подкрепа на важната социална реформа за дългосрочната грижа, поетапното закриване и трансформирането на домовете за възрастни хора, най-вече тези за хора с психични увреждания, деменции и др. Ще се започне с 11 домове, като общо за следващата година ще бъдат обхванати 3000 души.

Следващата година ще се трансформират и Домовете за деца в неравностойно положение. През 2019 г. година ще се работи за професионалната им подготовка и ориентиране, квалификацията и умения за социално предприемачество, които да ги подготвят за новата среда навън и интеграцията им.

Успехът на Оперативната програма е голям, отчете Русинова. От началото на прилагането й досега над 200 хил. човека са ползвали различните инициативи в сферата на обучение, търсене на работа, социално интегриране. Над 20 хил. са децата, получили подкрепа.

"За нас успехът на програмата се корени в това, че променяме съдбата на всеки един човек, до който се докоснат европейските средства, а успехът на програмата се дължи на това, че тя представлява гъвкав финансов инструмент за подкрепа на политиките", коментира зам.-министърът. Освен развитието на пазара на труда, другото най-значимо по думите й постижение, е, че с нейна помощ се променят и реформират стари институции в нови и модерни услуги, които осигуряват пълноценен начин на живот на пребиваващите в тях хора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още