IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските министри от ЕС искат бързо договаряне на националните агропрограми

Субсидиите за българските фермери ще надхвърлят 2,8 млрд. лева през 2017 г.

17:23 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Земеделските министри от Европейския съюз (ЕС) искат стратегическите планове за земеделието, които всяка страна ще разработи като част от Общата селскостопанска политика (ОСП), да бъдат одобрявани оперативно от Европейската комисия. Като цяло настроението е да има опростяване на администрирането в сектора. Това стана ясно на пресконференция на агроминистъра Румен Порожанов.

Припомняме, че за ОСП след 2020 г. са предвидени промени – повече свобода за държавите членки, които ще трябва да изготвят стратегически планове, обединяващи двата стълба на ОСП (директни плащания и програми за развитие на селските райони - ПРСР). Еврокомисията ще одобрява стратегическите планове.

Що се отнася до неравномерното разпределение на директните субсидии за обработваеми земи в момента Порожанов коментира, че повечето страни членки (без една) са против към тези субсдии да се добавя национално съфинансиране.

Субсидиите за фермерите ще надхвърлят 2,8 млрд. лева през 2017 г. Само в последния месец са одобрени и изплатени над 820 млн. лв. в сектор „Земеделие“, съобщи още  Румен Порожанов.

Той посочи, че тук са включени 636 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Средствата са предназначени за близо 58 хил. фермери при ставка от 194,63 лв. за хектар. 741 млн. лева е общият бюджет за подпомагане по СЕПП през тази година.

Министърът припомни, че са изплатени 73 млн. лв. държавна помощ - отстъпка от акциза на газьола за фермерите със ставка 0,40 лв. за литър. Това са 87% от държавната помощ. В началото на 2018 година ще бъдат изплатени останалите средства.

По думите му другата отстъпка от данъци за фермерите - 6% намаление на  корпоративния данък при инвестиции в дълготрайни активи, надхвърля 36 млн. лв.

Като друго голямо плащане от агроминистерството посочиха 93 млн. лв. по осем схеми за обвързано производство.

Според Румен Порожанов пазарната ситуация в България е такава, че, ако се въведе задължително застраховане за фермерите, инициативата няма да бъде посрещната еднозначно. В момента по думите му взаимоотношенията между застраховател и застрахован имат „своята дълга одисея“. Все пак той се обяви за създаването на специален фонд с участието на земеделските производители, които да внасят отчисления, но без държавата да се оттегля изцяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още