IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската централна банка: По-високият дефицит няма да оправи икономиката

Според управителя на баката Иняцио Виско да се държи Европа отговорна за проблемите на Италия е грешка

15:43 | 31.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличаването на бюджетния дефицит не е начинът да се стимулира вялата икономика на Италия, заяви днес централният банкер на страната Иняцио Виско, цитиран от ДПА и БТА.

Крайнодесният вицепремиер Матео Салвини призовава за големи намаления на данъците, дори ако това доведе до увеличаване на държавния дълг в нарушение на бюджетните правила на ЕС.

Да се ограничим сами с търсене на временно облекчение чрез повишаване на бюджетния дефицит може да се окаже слабо ефективно, дори контрапродуктивно, каза Виско в годишна реч, отправяйки предупреждение към популисткото правителство в Рим.

Централният банкер отбеляза риска стимулиращите ефекти от по-високия дефицит да "бъдат повече от затъмнени" от по-високата цена на кредитирането за държавата и икономиката.

Нежеланието на правителството в Рим да се придържа към бюджетните правила на ЕС допринесе за увеличаване на лихвите по италианските държавни облигации, което оскъпява обслужването на държавния дълг.

Виско призова да бъде сложен край на критиките срещу ЕС с думите, че страната има нужда от внимателна бюджетна политика и по-ефективни инструменти за стимулиране на растежа, в "противовес на субсидиите и трансферите".

Това може да се възприеме като криптирана критика към характерната за правителството икономическа политика, включваща намаляване на пенсионната възраст и "граждански доход" за бедните.

"Да държим отговорна Европа за нашите проблеми е грешка. От това нищо не може да се спечели и то отклонява вниманието от истинските проблеми", подчерта банкерът.

Според него основните проблеми на Италия са липсата на иновации и ниската продуктивност, укриването на данъци и държавният дълг, корупцията и организираната престъпност, задушаващата бюрокрация, наред със застаряването и намаляването на населението.

Днес изтича срокът на Рим да даде обяснение за нарасналия си дълг или да приеме, че трябва да ограничи плановете си за разходи тази година. Ако това не се случи, то Европейската комисия вероятно официално ще вземе дисциплинарни мерки идната седмица, съобщиха по-рано тази седмица високопоставени лица от ЕС.

Италианският дълг се повиши от 131,4 процента от БВП през 2017 година на 132,2 процента през 2018 година. За тази година се очаква да достигне 133,7 процента, а догодина - 135,2 процента по прогнози на ЕК.

Освен това структурният дефицит на Италия, който според разпоредбите на ЕС трябва да бъде свиван с 0,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) годишно, докато не се балансира, се е увеличавал всяка година от 2015 година.

Структурният дефицит, който не включва еднократни приходи и разходи и ефекта от бизнес цикъла, се очаква да достигне 2,4 процента от БВП тази година и 3,6 на сто догодина, ако не бъдат взети мерки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още