IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple иска да превърне слушалките AirPods в слухов апарат

Концернът вече разработва прототипи за AirPods, които могат да измерват основната телесна температура на потребителите от вътрешното им ухо

09:25 | 14.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="caret-color: rgb(102, 102, 102); color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc. изучава начините да превърне своите слушалки AirPods в свързано със здравето на потребителите устройство, включително с методи за подобряване на слуха, отчитане на телесната температура и следене на стойката, става ясно от документи, прегледани от The Wall Street Journal, и от източници, запознати с плановете.

Тези планове допълнително демонстрират амбицията на Apple да добави функции за здраве и уелнес към устройства извън Apple Watch, където са повечето здравни функции на компанията днес. Освен това концернът работи по технология, която има за цел да използва iPhone за диагностициране на депресия и когнитивен спад, съобщи по-рано Wall Street Journal.

Не е ясно дали Apple разработва новите функции, които са специфични за слуховите апарати, за AirPods, или възнамерява да продава съществуващите функции за подобряване на слуха като слухови апарати. AirPods Pro, слушалките от по-висок клас на Apple, вече предлагат функции за подобряване на слуха, включително „засилване на разговора“, лансиран миналата седмица – функция, която увеличава силата на звука и яснотата на говора на потребителя. 

Предложените функции на AirPods не се очакват до следващата година и може никога да не бъдат представени на потребителите, предупреждават запознатите с плановете източници.

Apple вече разработва прототипи за AirPods, които могат да измерват основната телесна температура на потребителите от вътрешното им ухо, става ясно от документите, прегледани от Wall Street Journal. Термометърът ще бъде вторият, който Apple може да добави към своите устройства, включително нов сензор за температурата на китката, който Apple може да включи във версията на Apple Watch за следващата година, съобщи по-рано WSJ.

Що се отнася до ергономията, AirPods ще разчита на сензорите за движение в слушалките, за да може да предупреждава носещите ги да се навеждат или изправят и да подобрят стойката си, става ясно още от документите.

Предлагането на новата слухова функция в AirPods може значително да разшири обхвата им. Милиони хора страдат от загуба на слуха, включително много, чието увреждане е в по-лека степен и избират да не го лекуват, казват експерти.

Новите разпоредби, които се очаква да бъдат завършени от Американската администрация по храните и лекарствата през следващата година, ще позволят продажбата на нов клас по-евтини слухови апарати директно на потребителите за лечение на лека до умерена загуба на слуха. 

Около 28 милиона американци страдат от лека загуба на слуха, но само 5% използват слухови апарати, изчислява Cochlear Center for Hearing and Public Health при Johns Hopkins. Други 12 милиона страдат от умерена загуба на слуха, но само 37% от тази група използват слухов апарат.

Д-р Никълъс Рийд, аудиолог в Johns Hopkins, пояснява, че перспективата Apple да предложи бъдещи AirPods като слухов апарат без рецепта би могла да промени играта. Той твърди, че вездесъщите слушалки на Apple могат да сложат край на стигмата за старост, свързана с традиционните слухови апарати, която често пречи на хората да ги носят. Те биха стрували освен това много по-малко от традиционните слухови апарати.

AirPods може да не са подходящи за някои страдащи от загуба на слуха, защото все още нямат целодневен живот на батерията. Също така Apple е изпреварена на пазара на слухови апарати от конкурента в сферата на потребителската електроника Bose, който продава слухови апарати, одобрени от FDA, които потребителите могат да персонализират сами. 

AirPods доминират на световния пазар на Bluetooth слушалки, генерирайки приходи от 12,8 милиарда долара през 2020 г., изчислява изследователската компания Strategy Analytics - пет пъти по-висока сума от втория бранд - Bose.

Огромният микс от сензори в устройствата, включително микрофони, усилвател и сложен процесор, означава, че AirPods Pro вече съдържа голяма част от технологията, необходима за подпомагане на страдащите от лека или умерена загуба на слуха, казват експерти.

Пазарът на слухови апарати е доминиран от няколко компании, а слуховите апарати могат да струват хиляди долари. По-евтини „лични продукти за усилване на звук“ се предлагат в магазините, но тяхното качество е непостоянно, казват експерти.  пазар пазар

AirPods не могат да бъдат пуснати на пазара като слухови апарати днес поради федералните разпоредби в САЩ, датиращи от десетилетия назад до времето, когато много слухови апарати бяха опасни или неефективни. Тези ограничения изискват устройствата да се продават чрез лицензирани специалисти по слуха, които да настройват слуховите апарати на потребителя.

Но американската здравна агенция FDA работи над завършване на правилата за безопасност и ефективност, както се изисква от закон от 2017 г., и по-специално за нова категория слухови апарати без рецепта, които потребителите могат да настроят сами. Очаква се правилата да позволят на компании като Apple, Bose и Samsung да продават по-евтини слухови апарати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още