IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple повиши цените на iPhone в Индия

Това се случва на фона на усилията на правителството да насърчи местното производство на смартфони

16:08 | 18.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Apple е вдигнала цените на повечето модели iPhone, продавани в Индия, след като миналата седмица правителството повиши данъците за внос на телефони, в опит да насърчи вътрешното производство, предава Ройтерс.

Apple е повишила цените на смартфоните си средно с 3,5%, разкрива списък с цени, разгледан от Ройтерс.

Сега най-скъпият модел - iPhone X, струва 105 720 рупии (1646,61 долара) за 256 GB памет, сочи индийският уебсайт на Apple. Увеличението в случая е с 3,6%. Цената на iPhone 8 с 256 GB е нараснала с 3,1% до 79 420 рупии.

Докато правителството на Нарендра Моди се опитва да насърчи производството на телефони в Индия - втория по големина пазар по мобилни абонаменти и страна в топ три по годишни продажби на смартфони - миналата седмица то повиши митата за внос на смартфони от 10 на 15%.

Ходът има за цел да направи вносните телефони, включително iPhone, по-скъпи. Някои от другите топ марки, като Samsung Electronics и Xiaomi, залагат на местно производство на по-голямата част от устройствата, които продават в Индия.

Тайванският поддоставчик на Apple - Wistron, сглабя iPhone SE в технологичен център в Бенгалуру, Южна Индия.

Освен това Apple планира да разшири местното си производство в Индия, но иска голям спектър от данъчни облекчения от федералните правителства, а правителството тепърва трябва да одобри всичко това.

Навкендар Синх, технологичен анализатор в IDC, твърди, че малкото увеличение на цените в Индия едва ли ще повлияе на под 3-процентния дял на компанията в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още