IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple разработва собствени дисплеи?

Компанията се насочва към собствено производство на един от ключовите компоненти за смартфони, твърдят източници

08:53 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple разработва и произвежда дисплеи за своите устройства за първи път в историята си, като за целта използва таен завод, намиращ се в близост до централата ѝ в Калифорния. В него тя прави малък брой екрани с цел извършване на тестове, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Компанията прави значителна инвестиция в разработката на следващото поколение MicroLED екрани, допълват източниците, пожелали да останат анонимни. MicroLED екраните използват различни излъчващи светлина компоненти от сегашните OLED дисплеи и обещават да направят бъдещите устройства по-малки, по-ярки и използващи по-малко енергия.

Тези екрани са далеч по-лесни за производство от OLED дисплеите, а компанията почти е сложила край на проекта преди около година, допълват източниците. От тогава обаче инженерите се радват на напредък, а технологията вече е в напреднал етап на развитие, допълват те, макар че потребителите вероятно ще трябва да изчакат години, преди да видят резултатите.

Амбициозният план е поредният пример за това как Apple се насочва към собствен дизайн на ключови компоненти, произведени от самата нея. Компанията от няколко години прави собствени чипове за мобилните си устройства. Насочването към екраните има шанс да засегне редица доставчици в дългосрочен план – от производители като Samsung Electronics, Japan Display, Sharp и LG Display до играчи като Synaptics, които произвеждат интерфейс за чипове за екрани. Това може да засегне и Universal Display, водещ разработчик на OLED технология.

В резултат на новините акциите на азиатските компании понижиха стойността си. Тези на Japan Display отписаха около 4,4%, на Sharp – 3,3%, a на Samsung – 1,4%.

Ако има контрол върху MicroLED технологията, Apple ще може да се отличи на съзряващия пазар на смартфони и да изпревари конкуренти като Samsung, които имат превъзходство по отношение на екраните.

Рей Сонейра, който управлява компанията за тестове на екрани DisplayMate Technologies, твърди, че ходът представлява „златна възможност“ за Apple. “Всеки може да купи OLED или LCD екран“, коментира той. „Но Apple може да притежава MicroLED”.

Това обаче няма да е толкова лесно. Масовото производство на нови екрани ще изисква ново производствено оборудване. В момента, в който технологията ще е готова, и нещо друго може да се окаже пречка. Apple може да се сблъска с непреодолими трудности и да се откаже от проекта. Освен това е особено скъпо начинание.

Вероятно Apple ще аутсорсне производството на новите екрани, за да минимизира риска да навреди на своето производство. Въпросното място, в което разработва технологията в Калифорния, е прекалено малко за масово производство, но компанията иска да запази разработката си далеч от партньори възможно най-дълго, допълва един от източниците.

Говорителка на Apple е отказала да коментира въпроса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още