Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Apple си върна короната на пазара на смартфони

Компанията изпревари Samsung по продажби през четвъртото тримесечие и зае челното място в класацията за първи път от 2016 г.

Apple си върна короната на пазара на смартфони

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Apple е продала повече смартфони през четвъртото тримесечие на 2020 г. от всяка друга компания на пазара, твърди компанията за пазарни проучвания Gartner, цитирана от CNBC.

Apple е продала близо 80 млн. бройки през тримесечието, изпреварвайки всички други производители на смартфони, включително и Samsung. Това е първият път, в който Apple застава начело на класацията от 2016 г., разкрива още докладът.

Силното празнично тримесечие на Apple и новите резултати на Gartner продължават да подсказват, че новата серия iPhone 12, която разполага с 5G свързаност и нов дизайн, е хит на пазара. Резултатът също така предполага, че Apple се е справила с влиянието на коронавирусната пандемия по-добре от своите конкуренти.

Миналия месец, когато IDC обяви своя доклад за тримесечието, посочи, че Apple е продала 90,1 млн. телефона през същия период. Според IDC това е най-доброто тримесечие в историята на смартфона, ако се съди по продадените бройки.

Още по темата

Apple не разкрива колко точно броя от своите устройства е продала. За четвъртото тримесечие на календарната 2020 г. компанията обяви, че приходите от продажби на iPhone са достигнали 65,6 млрд. долара, или със 17% повече спрямо година по-рано. Бизнесът на Apple е сезонен и тримесечието, завършващо в края на декември, е най-силното за нея по отношение на продажбите. Новите модели iPhone дори не бяха в продажба през цялото тримесечие.

През 2020 г. пазарът на смартфони се сви с 5,4% предвид кризата с коронавируса, допълва докладът. Същевременно продажбите на Apple нараснаха с 3,3%. Samsung все пак остава компанията, продала най-много устройства в рамките на цялата година.

Най-големият спад в класацията има Huawei, която през 2020 г. отбеляза 24,1% понижение, макар че все пак остава третият по големина производител на смартфони по обеми. Huawei се бори с американските санкции, които значително ограничиха нейния бизнес със смартфони. Samsung не е изправена пред подобни проблеми, но все пак през 2020 г. продадените ѝ бройки са намалели с 14,6% според Gartner.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Broadcom разочарова с резултатите си за продажбите на чипове