IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei иска от американския съд да обяви забраната ѝ за неконституционна

Според компанията Законопроектът за националната отбрана, забраняващ на ведомствата да ползват уредите ѝ, е противоконституционен

08:45 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайската технологична компания Huawei Technologies Co Ltd е внесла иск в американски съд за обобщено решение по делото ѝ срещу правителството на САЩ, става ясно от съдебни документи в САЩ. Това е поредният опит на производителя на телекомуникационната техника да се бори срещу санкции от Вашингтон, които заплашват да го изтласкат от световните пазари, предава Ройтерс.

Искът, подаден късно във вторник в щатския окръжен съд в Тексас, настоява да се обяви за неконституционен Закона за националната отбрана за 2019 г. (NDAA) в актуализирана версия на делото, заведено от производителя на телекомуникационно оборудване през март.

Законопроектът за националната отбрана, превърнат в закон от конгреса на САЩ през миналото лято, поставя широка забрана на федералните агенции и техните контрагенти да използват оборудването на Huawei на основание – защита на националната сигурност, позовавайки се на връзките на компанията с китайското правителство.

Huawei многократно отрича, че е контролирана от китайското правителство, военни или разузнавателни служби.

Най-големият производител на телекомуникационни мрежи в света се изправи оттогава пред още по-големи санкции, тъй като американското търговско министерство постави на 16 май фирмата в черен списък, който забранява на компаниите да правят бизнес с Huawei, което вся хаос в глобалния технологичен сектор.

Забраната се случва на фона на ескалиращия търговски спор между двете най-големи икономики в света.

Huawei, която получи 90-дневна отсрочка от забраната, отрита продуктите ѝ да представляват заплаха за сигурността и протестира срещу опитите на Вашингтон да ограничи бизнеса ѝ.

Сън Люпин, главният юридически директор на Huawei, писа в понеделник в свой анализ за Wall Street Journal, че законът е нарушение на надлежния процес, тъй като „пряко и постоянно се прилага за Huawei без възможност за опровержение или отбягване“.

„Това е тиранията на процеса от законодателната власт, която е забранена от американската конституция", пише Сън.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още