Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Кошмарът с митата се завръща за Apple

Компанията се бори такива да не бъдат налагани върху Apple Watch и компоненти за Mac Pro

Кошмарът с митата се завръща за Apple

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Apple е подкрепила временните откази от налагане на мита върху Apple Watch и компоненти за Mac Pro, сочи информация на уебсайта на търговския представител на Съединените щати, пише CNBC.

Подадените от компанията декларации са публична стъпка в процес, който може да възстанови предоставеното от правителството изключване от 7,5-процентните мита върху вноса на Apple Watch и 25% върху компонентите за Mac Pro. Те са обект на мита, защото се внасят от Китай. Най-важният продукт на Apple – iPhone, не е обект на подобно облагане.

Този ход е напомняне, че компаниите все още се борят с митата, наложени по време на администрацията на Доналд Тръмп в разгара на търговската война с Китай, особено след като повечето изключения трябваше да изтекат в края на 2020 г. или в началото на тази година.

Завършените Apple Watch и част от компонентите за Mac Pro са сред внасяните продукти, които са засегнати. Apple Watch е основен продукт за Apple, който продаде над 30 млн. бройки миналата година по данни на Counterpoint Research, докато Mac Pro е компютър от висок клас, който струва 6000 долара и повече.

Американският търговски представител заяви през октомври, че ще обмисли възстановяване на някои изключения като ще разгледа всеки случай отделно, особено ако продукт може да се доставя само от Китай. Освен това призова компаниите, които подкрепят изключенията, да отговорят на въпроси, включително дали продуктите могат да бъдат произведени в Съединените щати или в други държави, но не в Китай.

Окончателното производство на продуктите на Apple се случва почти изцяло в континенталната част на Китай, въпреки че Apple полага усилия да диверсифицира производствената си база.

В документите относно митата върху Apple Watch Apple посочва, че продуктът е „проектиран в САЩ умен часовник“, който трябва да получи изключение, защото е широко използван от потребителите за мобилна свързаност и здравни приложения.

Apple твърди, че часовникът „в момента е достъпен от трети страни в ограничени количества“, което предполага, че компанията е тествала производство извън Китай.

Apple също така подкрепя изключенията на седем компонента за Mac Pro, включително тракпадове, мишка, захранване и платки. В документите си Apple посочва, че компонентите не се предлагат от източници извън Китай и са сложни, като се правят по поръчка.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
khao до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ползвам продукти на apple още от 1986-та годинахахахахахахахахахахаха, и продължаваш да ги ползваш даже след като се прероди ??? Не мога да повярвам!
2
 
2
 
4
Solar Power до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Така е :) Аз лично съм много доволен ! Ползвам продукти на apple още от 1986-та година :) Честно да си кажа нямам нито един повреден до момента !Даже и такива на по 20-30 години все още работят ! Добре ,че взех и акции на време...
2
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ми махнете завода от Китай и няма да плащате мита бе, кво ревете?!
1
 
3
 
2
преди 1 месец
$6000 струва най-осакатената база ... топ версията струва $54000 ... :))) ... и за изминалото тримесечие са продали малко над 7млн броя ... тия са машина за пари ...
1
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ей затова някои са милиардери, а народа е беден. Кражба от данъци се нарича.

Още от Хардуер
Samsung си партнира с AMD в разработката на мобилни чипове