Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

McKinsey: Страхът от автоматизацията е просто параноя

Роботизацията ще открие много повече работни места, отколкото ще закрие, смята Пол Уилмот

McKinsey: Страхът от автоматизацията е просто параноя

Ето, че имаме още един глас в подкрепа на твърдението, че роботизацията ще открие много повече работни места, отколкото ще закрие.

„Мисълта, че роботите ще отнемат работата на хората, е просто една параноя, породена от липсата на информация“, обяви Пол Уилмот, старши партньор в анализаторската компания McKinsey & Co, по време на фестивала Webit, който се провежда в Националния дворец на културата.

Според Уилмот роботизацията всъщност наистина ще допринесе за създаването на много повече работни места в сравнение с броя на тези, които евентуално би заличила, като в същото време ще промени съществено познатите ни до момента. Уилмот изтъкна предимствата на процеса по отношение на притеснителните демографски статистики, наблюдаващи се във все повече страни.

„Процесът ще бъде сложен, защото нивото на автоматизация зависи от хората и образованието им – някои професии ще бъдат по-силно повлияни за сметка на други", каза той.

Промяната на пазара на труда ще даде възможност за създаването на нови и по-гъвкави работни позиции, отбеляза още той.

Като част от предизвикателствата пред автоматизацията лекторът определи необходимостта от инвестиции за подготовката на кадрите и новите инструменти, които ще бъдат необходими за работния процес.

„Голяма част от страните не инвестират в обучението на новите кадри, от които се нуждаем... Трябва да влагаме средства в човешкия капитал и продължаващото обучение през целия живот. В страните също трябва да се инвестира, за да сме сигурни, че новите работни места имат подходящите инструменти", коментира той.

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Microsoft отново ще продава лаптопите на Huawei