IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с чиповете на Intel накараха Dell да свие прогнозата си

Новините доведоха до 5% спад на цената на акциите на производителя на компютри

15:41 | 27.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Dell Technologies сви прогнозата за годишните си приходи, след като бизнесът ѝ с персонални компютри започна да се бори с липса на чипове от Intel. Новините изпратиха цената на акциите на Dell с близо 5% надолу по време на следборсовата търговия, предава Ройтерс.

Dell е третият по големина производител на персонални компютри след китайската Lenovo Group и HP Inc., като този бизнес носи близо половината от общите ѝ приходи.

“Недостигът на процесори от Intel се влошава тримесечие след тримесечие, което повлия негативно на прогнозата ни за продажбите на нашите персонални компютри и премиум предложения през четвъртото тримесечие”, заяви главният оперативен директор Джефри Кларк.

През октомври Intel обясни, че търсенето на нейните процесори, използвани в персонални компютри, надминават възможностите ѝ да добави капацитет, което я кара да разчита на поддоставчици, за да се бори с проблема.

Бизнесът с персонални компютри на Dell се радва на силно тримесечие. Приходите се повишават с 4,6% до 11,41 млрд. долара и повтарят доброто представяне на конкурента HP.

Приходите на Dell от звеното за сървъри и мрежови решения се свиват с 16% до 4,24 млрд. долара през третото тримесечие, което завърши на 1 ноември, а тези на VMware подразделението се увеличават с 11,4 на сто.

По думите на компанията, като се изключи Китай, сървърният бизнес бележи спад със среден до висок едноцифрен процент през тримесечието, а търсенето на сървъри “остава свързано с предизвикателства”.

Компанията сви прогнозата за приходите си за фискалната 2020 г. до между 91,5 млрд. долара и 92,2 млрд. долара от диапазона 92,7 млрд. - 94,2 млрд. долара.

Базираната в Тексас компания отчете общи приходи от 22,84 млрд. долара за последното тримесечие, с което за малко не успя да отговори на очакванията на анализаторите за 23,04 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Нетната печалба достига 552 млн. долара в сравнение с 895 млн. долара загуба година по-рано.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 1,75 долара на акция, докато анализаторите прогнозираха 1,62 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още