IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на компютри с най-силно тримесечие от шест години

Анализаторите обаче все още се въздържат да обявят възстановяването на индустрията

10:20 | 13.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Доставките на персонални компютри отчитат най-силен ръст за второто тримесечие от шест години насам, дължащ се на по-голямото търсене от бизнес клиенти, показват предварителните данни на две изследователски фирми.

На база на данни от Gartner Inc. това е най-силният ръст на годишна база от първото тримесечие на 2012 г. Данните на International Data Corp. потвърждават това заключение.

Въпреки че и двете фирми проследяват продажбите по данни за бройки, изпратени до складовете на фирмите, а не директните продажби на потребители, голяма част от разликата в данните идва от това как всяка фирма определя компютрите. Gartner изключва в изчисленията си Chromebook, но включва така наречените "ултрамобилни" премиум устройства, като Microsoft Surface, които IDC изключва.

И макар че последният доклад изпраща положителен знак за индустрията, Gartner се въздържа да обяви възстановяването за пазара на персонални компютри.

Като цяло, според Gartner, предварителните данни сочат, че през второто тримесечие в световен мащаб продажбите на персонални компютри са достигнали 62,1 милиона бройки, което е с 1,4% повече в сравнение с предходната година.

В САЩ продажбите на персонални компютри възлизат на 14,5 милиона единици, което е с 1,7% повече спрямо предходната година, а това според Gartner отбелязва завръщане към растежа след шест последователни тримесечия на спад.

По подобен начин IDC съобщи, че световните доставки достигат 62,3 млн. единици, надминавайки прогнозата на фирмата, и са с 2,7% над нивата от предходната година. Според данните традиционният пазар на персонални компютри регистрира второ поредно увеличение на годишна база в САЩ с общо продадени там 17,3 милиона единици.

„И на фона на подобрените очаквания за втората половина на годината САЩ биха могли да осигурят силно пазарно представяне за годината", заяви Неха Махаджан, старши анализатор в IDC.

Микао Китагава, главен анализатор в Gartner, казва, че търсенето от страна на бизнеса, което подхранва голяма част от растежа, „ще отслабне след две години, когато търсенето заради подмяната с Windows 10 стихне".

Потребителският сегмент, твърди Китагава, продължава да бъде предизвикателство, тъй като смартфоните продължават да отнемат пазарен дял, изпълнявайки повечето от ежедневните задачи - от пазаруването до използването на социалните медии.

В САЩ търсенето на бизнес компютри е по-силно в публичния сектор, казва тя, като отбелязва, че това е тримесечието, в което обикновено правителствени органи купуват компютърни устройства.

Данните на Gartner показват, че Lenovo Group Ltd. е най-големият производител в света, малко пред HP Inc., макар и с почти равни пазарни дялове.

Lenovo е достигнала най-високия си темп на растеж от първото тримесечие на 2015 г. насам, сочат данните на компанията, а резултатите от нея включват за първи път продажбите на Fujitsu, отразяващи съвместното предприятие, чието сливане приключи през май.

Dell задържа третото си място, твърди още Gartner.

Данните на IDC междувременно показват, че HP поддържа водещата позиция в световен мащаб, следвана от Lenovo и Dell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още