Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Samsung надмина прогнозите за първото си тримесечие

Компанията се подготвя за по-голям удар от страна на пандемията

Samsung надмина прогнозите за първото си тримесечие

Снимка: Getty Images

Samsung Electronics обяви, че оперативната ѝ печалба за първото тримесечие вероятно е успяла да нарасне леко, след като година по-рано записа спад. Ръстът се дължи на факта, че продажбите на чипове са помогнали за справяне с удара от пандемията на коронавируса, която повлия на търсенето на смартфони и телевизори, предава Ройтерс.

Глобалният лидер на пазара на чипове за памет спечели от по-високото търсене на този пазар от страна на производителите на лаптопи и центрове за данни, предвид факта, че все повече хора работят от домовете си, за да спазват препоръките за социална изолация.

Но същевременно южнокорейският технологичен гигант очаква по-сериозен удар върху продажбите на мобилни телефони и потребителска електроника през текущото тримесечие, тъй като коронавирусът продължава да се разпространява в Европа и Съединените щати – ключови пазари за премиум телефоните на компанията и нейните телевизори.

Samsung Electronics заяви, че за тримесечието, завършило през март, очаква оперативната ѝ печалба да е 6,4 трлн. вона (5,2 млрд. долара), в сравнение с 6,2 трлн. вона година по-рано и 6,2 трлн. вона прогноза на анализаторите според Refinitiv Smart Estimate.

Приходите вероятно са нараснали с 5% до 55 трлн. вона спрямо година по-рано, в съответствие с прогнозата за 55,6 трлн. вона, сочат още предварителните резултати.

Книжата на Samsung Electronics записаха 1,6% ръст на стойността по време на сутрешната търговия спрямо 1,3% повишение на по-широкия пазар.

Производителят на смартфони, телевизори, електроуреди, чипове за памет и дисплеи е първият глобален технологичен гигант, който дава информация за прогнозите си за тримесечието от януари до март.

Миналия месец Samsung Electronics заяви, че пандемията ще засегне продажбите на смартфони и потребителска електроника тази година, докато търсенето от страна на центровете за данни ще помогне за възстановяването на пазара на чипове за памет.

Резултатите за първото тримесечие са под вътрешната прогноза на Samsung от началото на март, а компанията очаква по-сериозен удар от вируса през второто тримесечие, твърди източник, запознат с операциите на южнокорейския гигант.

„Въпреки че мобилният бизнес на Samsung беше засегнат от разпространението на коронавируса през това тримесечие, той вероятно ще се изправи пред още по-големи предизвикателства през второто тримесечие, след като Съединените щати и Европа се оказаха най-силно засегнатите“, посочва Ким Сун-уо, анализатор в Meritz Securities.

Hana Financial Investment наскоро сви прогнозата си за продажбите на смартфони на Samsung до 260 млн., от първоначална прогноза за 300 млн. Това се дължи на по-слабото търсене на високия клас телефони, което ще свие мобилните маржове на компанията.

Още по темата

Тайаванската Foxconn, която е ключов доставчик на продуктите на Apple, вчера заяви, че приходите ѝ за периода януари-март са отбелязали понижение спрямо година по-рано, след като Apple предупреди, че вероятно няма да успее да изпълни прогнозата за продажбите си за тримесечието до март.

Когато епидемията започна в Китай миналата година, Samsung имаше стратегия да разпръсне производството си в страни като Виетнам и Индия. Тогава този ход се очакваше да се отплати, тъй като вегирата на доставките в Китай беше прекъсната, а това се оказа проблем за големи конкуренти на Samsung като Apple.

Но вирусът се разпространи по целия свят и Samsung трябваше да затвори заводите и търговските си обекти в Европа, Индия и САЩ.

Чиповете като буфер

Компанията не разкрива подробности за очакваните си финансови резултати от всяко подразделение в рамките на прогнозата, която даде днес.

Анализатори твърдят, че бизнесът с чипове за памет, който генерира над 50% от оперативната печалба на Samsung за 2019 г., вероятно ще донесе по-добри от очакваното резултати за първото тримесечие.

Цените на чиповете за памет растат в момента, тъй като необходимостта да се работи от вкъщи засилва търсенето от центровете на данни, които поддържат интернет услуги като стрийминга и облачните платформи, твърдят анализатори.

Цените на DRAM чиповете са нараснали с над 3,5% от януари досега, сочи проучване на DRAMeXchange.

Много анализатори очакваха Samsung да се възстанови добре от най-лошата си оперативна печалба от четири години, която отчете за 2019 г., но пандемията обърка тези планове, защото оказа натиск върху продажбите на смартфони.

Една по-дълга криза с коронавируса би се пренесла и върху сектора с чипове, твърдят анализатори.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Кадър на деня, 30 май