IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След критики Apple смекчава политиката си за търсене на снимки в телефоните

Заради лошото комуникиране на мярката компанията се принуди да даде безпрецедентна четвърта пресконференция по темата

10:10 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

След седмица на засилени критики заради планираната нова система за откриване на изображения със сексуално насилие над деца Apple Inc заяви, че ще търси само снимки, които са били маркирани от центрове за информация в много страни, предава Ройтерс.

Тази промяна, както и други, предназначени да успокоят защитниците на неприкосновеността на личния живот, бяха подробно разказани пред репортери на безпрецедентен четвърти брифинг след първоначалното обявяване на инициативата осем дни преди началото на плана за наблюдение на клиентските устройства. 

След като по-рано от компанията отказваха да кажат колко съвпадащи изображения на телефон или компютър ще са необходими, преди операционната система да уведоми Apple за човешки преглед и евентуален доклад пред властите, ръководителите заявиха в петък, че ще започнат с 30, въпреки че броят може да намалее след време, докато системата се подобрява. 

Apple също така заяви, че за изследователите ще бъде лесно да се уверят, че списъкът с идентификатори на изображения, търсени на един iPhone, е същият като списъците на всички други телефони, като се стреми да облекчи опасенията, че новият механизъм може да се използва за таргетирано следене на хора. Компанията публикува дълъг документ, в който обяснява как е действала при потенциални атаки срещу системата и се е защитавала срещу тях.

Apple призна, че не се е справила добре с комуникирането на програмата, което е предизвикало реакция от влиятелни групи – както политици, така и технологични лидери и дори от редиците на собствените ѝ служители, загрижени, че компанията застрашава репутацията си по отношение на защитата на поверителността на потребителите.

Концернът отказа да каже дали тази критика е променила някоя от политиките или софтуера, но заяви, че проектът все още е в процес на развитие и трябва да се очакват промени.

Apple заяви през миналата седмица, че ще проверява снимките, ако те се съхраняват в онлайн услугата iCloud, като добави по-късно, че ще започне само със САЩ.

Други технологични компании извършват подобни проверки, след като снимките бъдат качени на техните сървъри. Решението на Apple да постави ключови аспекти на системата на самия телефон предизвика опасения, че правителствата могат да принудят Apple да разшири системата за други приложения, като сканиране за забранени политически снимки и други визуализации.

Спорната тема дори влезе в редиците на Apple, където служителите обсъждаха този ход в стотици публикации във вътрешен канал за чат, съобщи Ройтерс през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още