IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп вкарва още китайски фирми в черния списък?

През миналата седмица президентът вече беше включил 89 китайски компании от авиокосмическата индустрия в списъка

11:23 | 30.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI</em></p>

Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Няколко седмици преди неговият наследник Джо Байдън да встъпи в длъжност, американският президент Доналд Тръмп очевидно допълнително подклажда спора между САЩ и Китай. Администрацията на Тръмп обмисля да добави производителя на чипове SMIC и производителя на петрол и газ CNOOC към черния списък на предполагаемите китайски военни компании, поясняват трима запознати по въпроса източници пред агенция Ройтерс.

Списъкът включва още China Construction Technology и China International Engineering Consulting. SMIC заявява, че продължава да бъде „конструктивна и отворена към правителството на САЩ" и че нейните продукти и услуги са само за гражданска и търговска употреба.

„Компанията няма връзка с китайската армия и не произвежда за военни крайни потребители“. Министерството на отбраната на САЩ, китайското посолство във Вашингтон и CNOOC не са отговорили незабавно на исканията на Ройтерс за коментар. Преходният екип на Байдън пък отказва коментар.

През миналата седмица Тръмп вече беше включил 89 китайски компании от авиокосмическата индустрия в списъка. С това на компаниите от Азия им е забранено да купуват редица американски стоки и технологии, а на американските компании е забранено да инвестират в китайски корпорации.

SMIC, която разчита основно на оборудване от американски доставчици, вече беше в полезрението на Вашингтон. През септември Министерството на търговията на САЩ информира някои фирми, че трябва да получат лиценз, преди да доставят стоки и услуги на SMIC, след като стигна до заключението, че има „неприемлив риск“ оборудването, доставено към компанията, да може да се използва за военни цели.

Ограниченията срещу SMIC внасят допълнително напрежение между двете най-мощни страни в света. САЩ и Китай се сблъскват  заради търговията, интелектуалната собственост, пандемията и националната сигурност, включително новия закон за националната сигурност, който Пекин наложи на Хонконг.

Технологичната област става все по-спорна, тъй като Китай си поставя за цел да води света в определени сектори, отдавна доминирани от САЩ. Администрацията на Тръмп постави Huawei в черния списък, като попречи на гигантския доставчик на телекомуникации да купува компоненти от американски доставчици и притиска съюзниците си да последват примера.

До 50% от оборудването на SMIC идва от САЩ, според оценки на Jefferies, а компанията има пазарна стойност над 29 милиарда долара.

Сред клиентите на SMIC  са  американските производители на чипове Qualcomm Inc. и Broadcom Inc., според данни на Bloomberg. Акциите на китайската компания спаднаха с 23% за един ден по-рано този месец след доклад, че САЩ обмислят добавянето на фирмата в черния списък.

Новият ход, съчетан със сходни политики, се разглежда като стремеж да се закрепи трудното наследство на политиката към Китай на напускащия Белия дом президент Доналд Тръмп и да насочи демократа Байдън към твърди позиции спрямо Пекин на фона на антикитайските настроения в Конгреса, проявяващи се както от демократите, така и от републиканците.

Списъкът също така е част от по-общите усилия на Вашингтон да се прицели в усилията на Пекин за привличане на корпорации за използване на нововъзникващите граждански технологии за военни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още