IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 6 години продажбите на компютри са нараснали по Коледа

HP запазва лидерската си позиция на световния пазар

14:03 | 12.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За първи път от шест години търсенето на персонални компютри е нараснало по време на коледния сезон, насърчено от повишаването на потребителското търсене и ъпгрейдите от страна на компаниите, пише Bloomberg.

Въпреки че като цяло продажбите са се свили леко през 2017 г., все пак бележи най-стабилната година за пазара от 2011 г. насам, сочи доклад на IDC.

Производителите на персонални компютри са продали 70,6 млн. бройки през четвъртото тримесечие, в сравнение със 70,1 млн. година по-рано, като успяха да надминат прогнозата на IDC за 1,7% спад.

Увеличението, което следва ръст от 0,6% за предходното тримесечие, обрисува малко по-розово бъдеще за производителите на персонални компютри, които се борят с конкуренцията от страна на смартфоните и таблетите. Глобалният пазар на компютри се сви с 3% през второто тримесечие на 2017 г.

Въпреки че потребителското търсене продължава да расте в Европа и Близкия изток, продажбите в САЩ се свиват, което показва, че мобилните устройства все още са сериозен фактор за американските потребители.

HP увеличи преднината си като главен световен доставчик, с 23,5% пазарен дял, твърди IDC. Компанията е продала 16,6 млн. персонални компютъра, което е с 8,3% повече спрямо предходната година.

Продажбите на най-големия китайски производител на персонални компютри Lenovo запазиха нивото си.

Продажбите на Dell Technologies пък са нараснали с 0,7%.

Докладът се появява на фона на период на стабилизация на пазара на компютри, който доведе до по-високи приходи за производителите през миналата година. Продажбите на HP скочиха с 11 на сто през четвъртото тримесечие на годишна база, докато Lenovo отчете най-високия ръст на приходите си от две години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още