IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. души са останали без социални помощи заради отказ да работят

За една година около 8 500 семейства са лишени от детските добавки за това, че децата им не са посещавали училище

11:20 | 28.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Социалните помощи на 10 хил. души са били спрени през 2017 година заради отказ да започнат предложена им работа. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова по bTV.

На всички, които са записани в бюрата по труда, и откажат предложена им работа, се спират помощите за два месеца, уточни Петрова. Идеята е обвързването на социалните помощи със заетост, припомни заместник-министърът по труда. 

По думите й целта е колкото може повече хора да бъдат включени в пазара на труда, да се подпомогнат трайно безработни, да се мотивират да се записват в бюрата по труда. Те ще бъдат мотивирани и да се включват и в курсове, да се образоват, да се преквалифицират и това ще става и през 2018 година чрез програма „Работа“.

Програмата „Работа“ за наемане на трайно безработните започна тази година пилотно в 16 общини в Северозападна България и ще продължи и догодина. Бюджетът й е 80 млн. лева за 196 общини, каза още Петрова.

За една година около 8 500 семейства са лишени от детските добавки за това, че децата им не са посещавали училище или детско заведение, каза още Петрова. По думите ù досега 17 500 деца са върнати в образователната система от началото на учебната година, след като заработиха специални екипи и мерки за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още