IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2 млн. лева е струвала спасителната операция за кораба Vera Su

Корабът ще е допълнителна гаранция за държавата и може да бъде продаден, посочи транспортният министър Христо Алексиев

16:23 | 04.11.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До момента спасителната операция за кораба Vera Su, който заседна край Камен бряг на 20 септември, е струвала около 2 милиона лева. Следващата седмица тези разходи ще бъдат предявени към застрахователите. Това съобщи пред журналисти транспортният министър Христо Алексиев, цитиран от БТА.

По думите му България е готова да предяви иск пред застрахователите, а корабът ще е допълнителна гаранция, че всички разходи на държавата ще бъдат покрити.

Министърът потвърди, че корабът вече е собственост на държавата. „Трябва да се изминат определени процедури и е възможно в един момент плавателният съд да бъде продаден, за да може държавата да си възстанови разходите“, коментира Алексиев.

Той обясни още, че корабът Vera Su е преместен в "Терем-КРЗ Флотски арсенал", за да може да бъде закърпен и поставен на кей. Причината за това е, че в момента той генерира допълнителни разходи за държавата по източването на вода от него всеки ден.

Investor.bg припомня, че търговският кораб Vera Su с екипаж от девет души заседна край бреговете на "Яйлата", докато плаваше под панамски флаг и превозваше торове. На 26 септември министър Алексиев разпореди компетентните държавни структури да започнат незабавни действия за освобождаване на плавателния съд. Корабът беше укрепен, а горивото – източено. Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври, а в края на месеца беше проведена сложна спасителна операция за изтеглянето на кораба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още