IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Найденов: Не можем да се лишим от зенитно-ракетните комплекси, давайки ги на Украйна

Военната помощ за Украйна би повишила вниманието на Русия към страната ни, коментира бившият министър на отбраната

11:22 | 18.03.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
А. Найденов: Не можем да се лишим от зенитно-ракетните комплекси, давайки ги на Украйна

България не може да се лиши и да предостави бронежилетки, каски, ръчни противотанкови гранатомети – въоръжение, което да подпомага защитата на населението в Украйна. Страната ни не може в този момент да се лиши не само от оръжейните платформи С-300, но и от значителна част от отбранителните ни способности, каквито представляват зенитно-ракетните комплекси. Това мнение изрази в Bulgaria ON AIR бившият министър на отбраната Ангел Найденов в коментар за посещението на шефа на Пентагона Лойд Остин в Согия и очакванията той да настоява България да изпрати средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

„Разговорите са знак за ангажираност и подкрепа за България пред лицето на най-голямата политическа, военна и хуманитарна криза в Европа след Втората световна война. В рамките на посещението, освен за приноса на България за допълнително разполагане на съюзнически сили, разполагане на част от зенитно-ракетните комплекси, ще стане дума и за основанията на страната ни да проявява известна колебливост и да не се съобразява в пълна степен с решенията и очакванията на партньорите ни от НАТО по отношение на плана за възпиране и отбрана по Източния фланг", посочи Найденов.

Според него военната помощ за Украйна от наша страна би повишила вниманието на Русия към България, която и без това е в списъка на неприятелски държави. Найденов е на мнение, че ако бъде отправено конкретно искане за военна помощ, то трябва да бъде придружено с опции за компенсации.

"Ние и без това нямаме необходимите за отбраната ни способности, така ще намалим гарантирането на своята защита и отбрана. Ако ние предоставим зенитно-ракетни комплекси, трябва да ни предоставят други такива от западен образец", заяви бившият военен министър.

Найденов посочи, че създаването на нова батальонна група в страната ще бъде многонационална, като опит да се осуети разполагането на натовски бойни сили.

"Тази бойна група, за която се говори от месец-два, ще бъде допълнена със сили на нашите съюзници от НАТО. Това ще бъде допълване на дефицитите у нас. Ние имаме шест сертифицирани батальонни групи, но няма да е достатъчно само батальонната военна група да гарантира сигурността на страната ни", пресмята Найденов.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, че са нужни спешни мерки за охрана на небето ни от български самолети и екипажи.

"Не останах с впечатлението, че президентът визира единствено българските ВВС да охраняват българското въздушно пространство. Това е неизпълнимо за един дълъг период от време. Но не съм привърженик и на другата крайност – да бъдат снети изтребителите и всичко свързано с въздушното ни пространство", каза Найденов.

Той е на мнение, че вариантът за съвместно изпълнение на задачи по отношение на отбраната срещу въздушно или ракетно нападение е добър. Според него думите на президента показват търсене на опции за поддръжка на българските ВВС.

Какво е мнението на бившия военен министър за арестите на висши представители на предишното управление? Ще има ли България проблеми с поддръжката на военна техника в Русия, Украйна и Беларус? Трябва ли да бъдат снети от въоръжение изтребителите? Достатъчна ли е информацията от службите на военното разузнаване, за да се вземат решения от българските институции?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още