Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

АИКБ: Прилаганият досега механизъм за подкрепа на бизнеса не работи

Асоциацията на индустриалния капитал предлага подкрепата за фиксираните разходи на фирмите да бъде администрирана от НАП

АИКБ: Прилаганият досега механизъм за подкрепа на бизнеса не работи

Снимка: Alessia Pierdomenico /Bloomberg

Не може да има ново затваряне без бързо администриране на нови компенсиращи мерки. Това каза Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта мерките за подкрепа трябва да „вървят в две посоки – компенсиране на доходите на домакинствата и разходите на компаниите". „Както домакинството има да плаща сметки, така и компаниите имат фиксирани разходи и трябва да плащат данъци“, поясни Велев. 

Още по темата

От октомври Европейската комисия позволява до 90% от фиксираните разходи на малките и микропредприятията и до 70% от разходите на другите компании да се поемат от държавата и от АИКБ настояват това да се предприеме и в България, стана ясно от думите на госта.

„Механизмът за подкрепа на бизнеса, предприет досега, очевидно не работи. Не може половин година да се чака подкрепа, която е необходима сега“. По тази парична и АИКБ предлага подкрепата за фиксираните разходи да бъде администрирана от НАП.

По неговите думи в малкия бизнес работят три четвърти от заетите в България, а тези компании са най-уязвимите.

„Затова настояваме освен за подкрепа на фиксираните разходи и за отсрочка на данъци или отмяна на наказателните лихви, също така и разсрочване на кредитите“, каза Велев.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Емил Димитров: Екоминистерството е предупредило за опасност от наводнения