Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Андрей Райчев: В момента не е изгодно за България да влиза в Шенген

Страната е в най-добрата си форма за приемане в еврозоната, категоричен е социологът

Андрей Райчев: В момента не е изгодно за България да влиза в Шенген

Снимка: Архив Ройтерс

В момента не е изгодно за България да влиза в Шенген, но страната ни трябва да кандидатства заради престиж и завършването на европейската интеграция. Това коментира в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) социологът Андрей Райчев.

По отношение на влизането на България в еврозоната, той е категоричен, че страната в момента е в най-добрата си форма за приемане и "ако не се случи сега, ще се отложи много във времето". 

Социалният антрополог Харалан Александров се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че влизането в еврозоната би било "крупен успех". Той го определи като много по-важно от приемането ни в Шенген. Логиката е да се инвестират усилията и ресурсите в довършване на битката за еврозоната, обясни той.

„Няма основание за неприемането на България в Шенген, но знаем, че решението се взема с единодушие“. Това подчерта от своя старана в ефира на bTV еврокомисарят Мария Габриел. 

Още по темата

Според нея България в дългосрочна перспектива има поведение, което оставя силно впечатление. „Ние не слагаме юмруци по масата, не извиваме ръце, показваме, че сме надежден партньор“, коментира Габриел относно изказването на холандския премиер Марк Рюте, че страната му принципно ни подкрепя, но все още има несвършена работа у нас.

„Въпреки това премиерът Бойко Борисов поставя темата на дневен ред, когато това е важно“, каза още еврокомисарят.

„Няма основание за неприемането на България, ЕК и ЕП от 3 години повтарят едно и също, в Съвета нещата са по-различни”, допълни еврокомисарят.

По думите й стратегията на ЕС за Западните балкани не залага конкретна дата за приемането им, а „хоризонт 2025” и по-важното е, че има ясен политически сигнал, че вратата към европейската перспектива остава отворена – нещо, което е било немислимо по-рано.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ще има ли дисциплиниращ ефект случаят с изтичането на данни от НАП?