IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: На 21 декември няма да отпаднат всички мерки

Най-амбициозният план е мерките да се намалят с 30-35%. Първи трябва да възстановят работа детските градини и училищата за учениците до пети клас

10:48 | 27.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От 21 декември ще се предприемат мерки за смекчаване на сегашните рестрикции. Най-амбициозният ни план е да ги намалим с 30-35%, което е много трудно за постигане. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че към момента най-важно е да страната ни да навлезе в плато и да се прекрати процесът на увеличаване на смъртността и заболеваемостта.

„В период на пандемия от нов вирус неправилен е начинът на планиране според прагове на заболеваемост. Учим се, работейки. В зависимост от резултатите, които получаваме, преценяваме какви мерки да се предприемат. Смятаме най-напред да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1-ви до 5-и клас. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме“, каза още Кунчев.

Идеята с тези мерки е да успеем да дадем на хората нормални празнични дни, смята здравният инспектор.

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смъртност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността", обясни още той.

Кунчев не се съгласи с твърденията, че мерките са забавени. По думите му има два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките. 

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.

Според него здравната ни система лекува 6600 души в момента и изписва между 1000 и 2000 души всеки ден, които са излекувани.

„Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно можеше мерките да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, каза още Ангел Кунчев.

Той изтъкна, че ситуацията е непредвидима и дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения.

По думите му числото R, което показва колко души заразява един човек, все още е повече от единица.

„Ако мерките имат ефект, ще отчетем забавяне на разпространението. От около седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним с PCR тестовете, но много зависи какви ангигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболеваемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме всеки положителен антигенен тест да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, пациентът да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура по осигуряване на 1 млн. теста“, допълни той.

Той изрази убеждение, че SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина, ще се узаконят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Марш в Сибир, там ръси глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Алоу, да пуснем орта да харчат пари по Нова Година, кои не са ги изкарали.Ам заеми налЕ?Банките никога не губят от своите протежета.Накои политици им викат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още