IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арнаудова: Законът за частната охрана може да доведе до разпад на държавността

Това ще бъде армия под ръководството на кмета на общината, заяви говорителят на главния прокурор

10:32 | 13.03.18 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Разрешаването на кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охрана на цели урбанизирани територии може да доведе до разпад на държавността. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по bTV.

В понеделник и главният прокурор, и президентът независимо един от друг, атакуваха в Конституционния съд (КС) текстове от Закона за частната охранителна дейност (ЧЗОД).

Основното притеснение е, че кметовете на практика ще могат да създават своя собствена армия. Според главния прокурор и държавния глава охраната на населените места трябва да остане задължение на МВР.

Атакуваните от Цацаров разпоредби „категорично противоречат на принципите на правовата държава. Те са противоконституционни и защото с отнемането на правомощия от държавата и възлагането им на частни субекти, е налице опасност и за националната сигурност, и за нарушаване на правата на всички български граждани“, каза Арнаудова.

По думите ѝ по новите разпоредби частните охранители ще имат правото включително да задържат хора.

Със закон се предоставят такива правомощия на частно-правни субекти, с каквито разполагат органите на държавната власт, конкретно служителите на МВР. Това ще са хората, които реално ще правораздават на улицата, които ще могат дори да използват оръжие в случай на съпротива и на тяхната лична преценка се предоставя дали да се намесят, кога, дори да вземат властта в свои ръце и да отвеждат лица в съответното районно управление на МВР. Те ще охраняват обществения ред по време на изборите, а законодателят не е предвидил ограничение, каквото съществува за служителите на МВР, да не членуват в политически партии, изтъкна Арнаудова.

„Действително това ще бъде една, образно казано, армия под ръководството на кмета на общината“, посочи тя.

В отговор на въпрос говорителят каза, че в закона не е регламентирано кой ще има повече правомощия – МВР или частните охранители.

„Българските граждани вече плащат за услугата сигурност с данъците си. Недопустимо е да бъдат натоварени, дори през бюджета на общината, с финансови задължения за услуга, която им се дължи по конституция“, добави Арнаудова.

Относно представената вчера нова версия за инцидента в Хитрино говорителят повтори коментара на прокуратурата, че хипотезата, цитирана от „Булмаркет“, вече е била обект на разследването и е била отхвърлена, както и че частните експертизи не могат да послужат, нито за промяна на изводите на прокуратурата, нито на органите на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
в САЩ си имаха Пинкертън, ние имахме СИК и ВИС-2 .... колко още уроци ни трябват, зада разберем че това не само е неправилно, ами е вредно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 6 години
охраната (сигурноста) трябва да е отговорност само на Държавата. В крайна сметка това е една от историческите причините за възникването на Дъражавата като организация... аутсорснеш ли това нейно задължение, все едно си аутсорснал Държавата! ... тук няма място за свободен пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Абсолютно си прав, за това написах правата на охранителите да се регламентират в читав закон, който наистина да е полезен за обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Лошо няма, но защо трябва общината да го командва това частно охраняване? Кметът да ги прати да му копаят лозето ли? Нали всички плащат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Едно е когато хората доброволно се обединят за да си организират частна охрана, друго е да предоставят тази власт на кмета, защото навсякъде ще стане като в село Галиче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
То това си е свободен пазар. Полицията не предоставя качествена услуга, така че какво по-нормално от това да се даде право на хората да наемат частни фирми, когато става дума за разпиляване на държавни средства :) Правят търг, явяват се МВР и частна охранителна фирма и кой предложи по-добри условия. Те и без това МВР от доста отдавна го раздават статистици, защото нямат конкуренция."По думите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Има доста села и сега, в които кметът на доброволен принцип събира пари от хората, за да има една СОТ патрулка и през деня и през нощта. СОТаджиите пазарят лекарства на възрастните хора, понякога и храна. Помагат за реда за някои обществени мероприятия. А през нощта наглеждат, в едно от селата бяха предотвратили пожар от късо, събудили собственика и викнали пожарната. Отделно, който си плаща за алармена система получава и малко по-добра сигурност. Ресурсът на полицията видимо не стига в малките населени места и подобни практики само ще се задълбочават, ако се облекат в добър закон, няма нищо, нищо лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Време ли е вече за СИК-2 , ВИС-3 и ББОЙ-2020?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
khao
преди 6 години
... с тия лъвове по снимките и заглавието на статията, някак си се присетих за ВИС-2 :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Хахахаха, добро утроооо в държавата където на власт са мутри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още