Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бисер Петков: Реформата на ТЕЛК цели по-справедливо разпределение на ресурса

Целта не е да се отнемат права, заяви социалният министър

Бисер Петков: Реформата на ТЕЛК цели по-справедливо разпределение на ресурса

Снимка: МТСП

Новата концепция за ТЕЛК няма за цел да отнема права, а да разпределя по-справедливо ресурса, който се изплаща на хората с увреждания. Това каза пред Нова телевизия социалният министър Бисер Петков.

Припомняме, че в Народното събрание в края на миналата година бе внесена нова концепция за оценка на работоспособността на хората с увреждания. Според неправителствени организации новата концепция ще лиши от средства 150 хил. души.  

Още по темата

Днес Бисер Петков отхвърли тази цифра и я определи като „интерпретация“. „Тази концепция няма за цел да отнема придобити права”, гарантира той и добави, че концепцията има за цел да усъвършенства медицинската експертиза.

„Предложението е да се обособи експертиза на работоспособността, защото тя сега е част от медицинската експертиза”, каза той.

Социалният министър припомни, че сега ТЕЛК-овото решение е „универсален ключ към всички права, които законодателството ни дава на хората с увреждания“, включително инвалидна пенсия, която се дава при над 50% загубена работоспособност.

Той подчерта, че става въпрос за нов подход, в който водеща е „социалната оценка” - доколко едно лице с увреждания може да живее функционално и да полага труд. Този подход по думите му се базира на класификация на Световната здравна организация.

Бисер Петков заяви, че трябва да има по-справедлив подход при разпределението на ресурса, който се изплаща на хората с увреждания.

По думите му миналата година за инвалидни пенсии са заделени 1,7 млрд. лева. „Всички са съгласни, че от осигурителната система неправомерно се ползват права от хора, на които процентът на трайно загубена работоспособност е завишен”, каза социалният министър.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
10 млн. лв. за реклама на туризма искат от бранша за спасяване на летния сезон