IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият финансов министър Стоян Александров е обвинен в лихварство

Той е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщиха от прокуратурата

16:53 | 22.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Прокуратурата е повдигнала обвинение на бившия финансов министър от правителството на Любен Беров и преподавател в УНСС Стоян Александров за лихварство, става ясно от сайта на държавното обвинение.

На Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19.11.2002 г. до 12.02.2015 г. в София и други градове на страната, като физическо лице без съответното разрешение, е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 броя кредити в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 хил. лв., 1,7 млн. долара и 3,8 млн. евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. По този начин е причинил на лицата- кредитополучатели значителни вреди, твърдят от прокуратурата.

Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002 г. - 2009 г.,  като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 броя кредити в общ размер на малко над 1 млн. лв. и 9,9 млн. евро и е причинил значителни щети на кредитополучатели.

За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хил. лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имуществото на Александорв.

Спрямо обвиняемия е определена мярка за неотклонение „гаранция“, която е в размер на 100 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още