IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е получил 75 млн. лв. по програмата за оборотен капитал досега

Повече от 70% от тази сума е насочена към фирми от ресторантьорския бранш, обявиха от НАП

14:35 | 22.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

До момента Националната агенция за приходите (НАП) е раздала на бизнеса 75 млн. лв. по програмата за подкрепа с оборотен капитал. Финансирането е отпуснато на 6400 фирми, които стопанисват над 15 хил. обекта в различни икономически сектори, но по-голямата част от тази сума (70%) е отишла за дружества от ресторантьорския бранш. Това стана ясно по време на брифинг на приходната администрация.

Програмата за подкрепа чрез оборотен капитал е с бюджет от общо 156 млн. лева, от които малко над 132 млн. лева са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране. 

По нея се покриват текущи разходи, сред които и за заплати. Парите не могат да бъдат използвани за покупката на стоки за директна продажба. Пари по схемата не получават предприятия, които произвеждат, обработват и продават тютюн и тютюневи изделия. Максималният размер на подкрепата е до 150 хил. лева.

Помощ по тази схема получават микропредприятия с персонал до 10 души и оборот или стойност на активите до 3,9 млн. лева, малки предприятия (до 50 души и до 19,5 млн. лева оборот) и средни предприятия (до 250 души и оборот до 97,5 млн. лева или стойност на активите до 84 млн. лева).

От НАП обясниха, че до края на тази или в началото на следващата седмица ще бъдат обявени параметрите за кандидатстване по последните противоепидемични мерки за микро, малки и средни предприятия. Припомняме, че те бяха обявени на 18 март от министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Говорителят на приходната администрация Росен Бъчваров посочи, че работата по програмата за оборотен капитал е „непривична роля“ на НАП, но в момента „нещата се движат доста интензивно“. Към момента отказите вървят в диапазона между 7 и 8%. Отказ получават основно бизнеси, които не са били засегнати от мерките и фирми, които имат съвсем друг ход на икономическата дейност. „Съществуват редки и малобройни случаи на формирования, които не представляват юридически лица. На тях също е отказана помощ“, каза Бъчваров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още