Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът е против увеличаването на максималния осигурителен доход

Работодателите не харесват и отказа на кабинета от отпадане на тавана за новите пенсии догодина

Бизнесът е против увеличаването на максималния осигурителен доход

Снимка: Pixabay

Работодателите са против повишаването на максималния осигурителен доход и отказа от отпадане на тавана за новите пенсии догодина. Това се посочва в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратена до премиера, министъра на финансите и социалния министър.

Отказът от отпадане на тавана за новите пенсии от началото на 2019 г. и повишаването на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. се очаква да бъдат заложени в държавния бюджет и бюджета на ДОО за следващата година. 

Още по темата

Оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021, смятат работодателите.

Те виждат в заявените намерения за промени преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за ЕП и за органи за местно управление под синдикален натиск.

Бизнесът смята, че не са отчетени основни принципи на разходопокривната система на пенсионна осигуряване, включително различията в практиката на държавите членки на ЕС и водещите пазарни икономики.

От АОБР настояват за провеждане на незабавна среща с участието на министър-председателя, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика. Те призовават Съветът на управляващата коалиция да заяви отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на ДОО.


 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
5
 
9
преди 4 месеца
Аз не разбирам заяо трябва да има "максимален оигурителен доход"???
Докога неравна държавна защита!
Докога за богатите държавата ще е майка, а за бедните/средните, които а 90+% мащеха!?!?
1
 
4
 
8
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не знам дали е редно да има две категории хора - такива, които плащат осигурителни вноски върху целия си доход и такива, които плащат такава вноска само върху част от дохода си. Дали нещо не се наурашава конституцията в някои от членовете си? Има разни, които се пишат защитници на правата на гражданите. Защо не вземат да попитат?
6
 
18
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Работодателите имат един интерес - да увеличат личното си благосъстояние и въобще не ги интересува състоянието на страната като цяло. Затова правителствата не трябва да се съобразяват с тях.
1
 
10
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Нормално е да са против, винаги при вдигане цената на дадена стока, услуга или ресурс, реакцията е само една-против! Независимо дали се отнася за работодатели или работници.
2
 
14
 
5
Zalmoxis до: khao
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз не мога да мина към сивия сектор, за съжаление.

Още от Икономика и политика
Листите на чакащите няма да изчезнат автоматично с новия закон за социалните услуги