IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще публикува свои макроикономически прогнози два пъти годишно

Оценките ще обхващат показатели като икономически растеж, инфлация, пазар на труда, кредитна и депозитна активност и текуща сметка за три години напред

18:02 | 19.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българска народна банка (БНБ) ще публикува свои прогнози за основни макроикономически показатели за три години напред. Централната банка ще започне да прави това два пъти годишно, считано от 2016 г. Това реши Управителният съвет на банката на провелото се днес заседание, съобщават от институцията.

Прогнозите ще обхващат категориите брутен вътрешен продукт (БВП), инфлация, пазар на труда, кредитна активност, депозити в банковата система и текуща сметка.

По-конкретно оценките ще касаят годишния темп на изменение на реалния БВП и на компонентите му по метода на разходите за крайно използване; инфлацията, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) в края на годината и по основни групи стоки и услуги; годишният темп на изменение на заетите; равнището на безработица; изменението на разходите за труд на единица продукция и производителността на труда на годишна база; годишният темп на изменение на вземанията на банките от неправителствения сектор, включително за нефинансови предприятия и за домакинства, както и техните депозити в банките текущата сметка и основните й компоненти като процент от БВП.

БНБ ще публикува прогнозите си два пъти годишно. Те ще са налични в брой втори и брой четвърти на тримесечното издание „Икономически преглед“, което се подготвя от дирекция „Икономически изследвания и прогнози“. То представя информация и съдържа анализ на външната среда, на основните макроикономически показатели на българската икономика и разглежда динамиката на потоците по платежния баланс и паричните и кредитните агрегати.

Изданието предлага и количествени оценки за развитието на българската икономика в краткосрочна перспектива. В него се публикуват и анализи на дирекцията по определени теми, засягаща българската икономика, като например влиянието на паричната политика на Европейската централна банка или на ниските цени на петрола. Публикацията излиза в емисии на български и английски език.

До момента БНБ не е публикувала синтезирани прогнози, а само очаквания за изменения при някои показатели като например размер на БВП за следваща година или данни за инфлацията, но в определен диапазон.

Сега ще бъде създаден раздел, в който ще бъдат представяни годишните прогнози на БНБ по основните макроикономически показатели за текущата и следващите две години.

„Публикуването на тези прогнози има за цел запознаване на домакинствата и фирмите с оценките на БНБ за развитието на българската икономика и съответства на най-добрите световни практики на централните банки“, посочват от БНБ в съобщението до медиите.

Първата публикация на прогнозите ще бъде в четвъртия брой на „Икономически преглед“ за тази година, който ще бъде издаден през първото тримесечие на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още