IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Искаме ресор "Киберсигурност" в ЕК

Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци да построим АЕЦ "Белене", каза още премиерът

16:35 | 23.08.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов определи като "измишльотина" информациите, че в новата Европейска комисия страната ни иска ресор "Земеделие".

"Това, което искаме, са модерните ресори - киберсигурност, управление на ИТ технологиите. Това сме го заявили преди месец и половина в мое лице", каза премиерът пред журналисти, след като откри официално рудник "Ада тепе" на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД край Крумовград, пише Dnes.bg.

"За какво ти е ресор "Земеделие", там парите са разпределени ясно и точно за всички държави, какво ще направиш с ресор "Земеделие", риторично попита Борисов. Според него някой пуска тези слухове, за да излезе след това, че все едно не са ни дали този ресор. 

"Ресорът, който е сега, плюс разширение към него", така премиерът обобощи желанията на страната ни. В момента Мария Габриел отговаря за "Цифрова икономика и цифрово общество". Борисов каза, че предстои във вторник Габриел, която МС отново номинира за комисар, да се срещне с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Информацията, че Мария Габриел може да получи земеделското портфолио се появи в онлайн изданието Politico, което се позова на български източници. В публикацията се отбелязва, че ресор „Земеделие” е ключов и е сред тези с най-високо финансиране, но също така и често е повод за сериозни разногласия вътре в общността.

Премиерът коментира и инвеститорския интерес към строителството на АЕЦ "Белене".

"Толкова години Ковачки и БСП работиха заедно, години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако "Росатом" е близка до него, те просто в отчаянието си не знаят какво говорят тези хора. Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци, за да можем да построим АЕЦ "Белене", каза Борисов. Той посочи, че след като реакторите на АЕЦ "Козлодуй" спрат работа, "ще увиснем само на въглищата".

През март догодина 2700 лв. ще бъде средната заплата в рудника "Ада тепе", който добива злато. По думите му с развитието на регионите много българи се връщат по родните си краища.

"Желая ви още по-големи заплати, защото работниците са нашето бъдеще. Те носят брутния вътрешен продукт", коментира Борисов на церемонията.

Пред служителите на компанията премиерът отбеляза доброто изпълнение на редица програми на правителството, които допринасят за по-добрия облик на населените места, допълва правителствената информационна служба.

„Може би като сте идвали, сте видели пътя от Кърджали до Момчилград и Крумовград. Някои от вас може да си спомнят свлачищата, просто нямаше път, беше отнесен на няколко места“, отбеляза Борисов. Той добави, че в инфраструктурата в региона са вложени десетки милиони, за да дойдат милиарди инвестиции.

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД в България. Компанията стартира дейността си преди 15 години в Челопеч, като над 860 млн. лв. са средствата, вложени в модернизация, подобряване на условията на работа, опазване на околната среда в града и района. В Крумовград инвестициите са 280 млн. лв. досега. Около 300 души работят в компанията в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
cum on ABBA face
преди 4 години
путин казал че мухите ги е гнус от тебе и тролската армия в ЕС? я по прочети повечко : https://euvsdisinfo.eu/the-fireworks-of-pro-kremlin-disinformation/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
fortiss
преди 4 години
Докарал строители, а инвеститори? Или ние ще си плащаме за фалирали проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
"Мария Габриел е добра с френския, но нищо повече... Това не е достатъчна квалификация... "Руснаците твърдят, че за ЕК (да не бъркам точно органа) или Евр. Съвет (не запомних)се иска да си обратен! 100% !!! Иначе - йок.Тя не е обратна, но е квалифицирана.Шом Боце я лансира, във врътката е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Аз предлагам Кристиан Бойков за български еврокомисар по киберсигурност. За разлика от верните патриции на Борисов т.е. партийци Бойков поне знае какво за какво става въпрос. Мария Габриел е добра с френския, но нищо повече... Това не е достатъчна квалификация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Бойко Борисов: Искаме ресор "Киберсигурност" в ЕК https://bultimes.com/wp-content/uploads/2019/08/%D0%A1%D0%A7.jpgБраво Боце, некой т'реа да исхака ЕС !Ти си легенда от Троя! Троянец сущий!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
s3
преди 4 години
Добре е, че искаме ресор за който имаме добре подготвени карти. Добре ще е вицето Марияна Николова да бъде предложена за подобна позиция. Тя има ИТ карта и е точния човек за това място, може да се бори с киберпрестъпността, а и вече има ИТ карта и е капацитет в областта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още