IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Длъжни сме да нормализираме отношенията между Европа и Турция

България може да посредници за пътя на Турция към ЕС, бива да ѝ се възлагат такива огромни отговорности, коментира премиерът в Истанбул

11:40 | 07.01.18 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на България Бойко Борисов (вляво), президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вдясно ) и премиерът на Турция Бинали Йълдъръм (в средата) по време на откриването на реставрираната Желязна църква в Истанбул. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Премиерът на България Бойко Борисов (вляво), президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вдясно ) и премиерът на Турция Бинали Йълдъръм (в средата) по време на откриването на реставрираната Желязна църква в Истанбул. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Длъжни сме през 2018 г. да направим отношенията между Европа и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години. Това коментира премиерът Бойко Борисов от Истанбул по време на откриването на обновената Желязна църква „Св. Стефан“, предава БНР.

„И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността минават през подобряване на отношенията“, посочи той.

„Турция е наш съсед. Това, че на Златния рог има възстановен български храм, е прекрасно доказателство за добросъседство, разбирателство. Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за шест месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове“, допълни премиерът.

За пътя на Турция към Европа и ролята на България в процеса Борисов посочи, че „България е важна държава, но не бива да ѝ се възлагат такива огромни отговорности“.

„Да, ние можем да посредничим, може да настояваме, защото само мирът и подобряването на отношенията между Турция и Европа дава решение на много въпроси“, допълни министър-председателят.

"България в момента е председател на Европейския съюз (ЕС) и днешният ден всъщност е послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури и религии живеят заедно. Желязната църква е храм за българската общност, но тя показва красотата на Истанбул", заяви и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в речта си по време на церемонията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 34 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
"Путин е виновен" що си пропуснал?!...Нямаш копче на компа си ли?Ше видиме кви "мечти" са.И когато / а не "ако" / се случат , ще ти припомня Като на Люси'ан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Еххх, мечти. ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 34 rate down comment 1
khao
преди 6 години
обясни на нас глупаците как ще влезне турция в ес? ... и това да се случи тоя век,а не някога си. .. абсолютен *** като мишето си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 37 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Абсолютно неправилно - нищо не е нараснало, освен дългът, който надхвърли 20 трилиона. Колос на глинени крака. Лихвите вероятно ще се вдигнат още максимум 2 пъти / което няма да окаже никакво влияние на долара, защото никой не го иска силен в САЩ / , след което става ясно, че данните за безработицата не могат безкрайно да се фалшифицират / а те се фалшифицират защото никой не отчита бройката на хората, които отдавна са се отказали да търсят работа и не са в списъците / . След което нереалният Dwo Jones, който мина 25000 се срива, щот няма как изкуствено да се държи толкова дълго, а и компаниите на Тръмп са се хеджирали и сценарият от 2007-2008 се повтаря със страшна силаСледва поредното QE и следващата война някъде за да се продават бомбите от военно-промишления комплексА еврото го чакай мноого над 1.3$...И 1.4 е било, и 1.5... че и 1.6Те това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 34 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Да, признавам си, че до преди няколко месеца не съч очаквал, че доларът ще падне толкова.Факт е обаче, че щатската икономика мисля, че е нарасла с около 3%, което за развита икономика всеки ще се съгласи е впечатляващо.Нека да гледаме цифрите и переспектвите с прагматизъм, а не с предразсъдъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Виж сега , крейзи , прав е човека , нищо от твоите "предсказания" не се е сбъднало ...по полека с изхвърлянията си , че само разсмиваш аудиторията , нищо лошо разбира се ... : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 39 rate down comment 10
lyusien
преди 6 години
ДО 3 Виж не съм *** Като гледам профила ти по скоро *** си ти Рядко обяснявам на глупаците но на теб ще обясня Колкото до долара и еврото Стоиностите на валутите се движат нагоре и надолу Всеки ден Преди 3 -4 месеца еврото достигна до 1.06 долара Това на практика е паритет Сега е 1.20 но след 4 месеца отново ще бъде 1.06 Американската икономика е в отлична кондиция и скоро ще достигне до перфектна кондиция Като при времето на Клинтън ФЕД ще продължи да увеличава лихвите и долара ще стане по силен Но защо ли ти обяснявам Ти и понятие си нямаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 41 rate down comment 9
lozkhris
преди 6 години
Така е, разбира се. След като бяха унищожени всички заводи и фабрики, какво точно да изнасяме за Русия?? Олигарски и паччаври те си имат, при това по-добри от нашите... Домати вече нямаме - внасяме от Турция; заводите за дрехи и обувки също не съществуват. Нямаме ни корабостроене, ни машиностроене, ни искърски ***, ни праскови и ябълки...Спряхме по заповед на щуката изгодни енергетични и инфраструктурни проекти. А в "братска" Русия искат продукция, при това качествена.Единствено можем да си продадеме задддника, ама е оккакан....и без санкции..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 5
Mohave
преди 6 години
Aз се чудя , защо председателството на ЕС да не е на външна страна , например Турция . Защо не си преотстъпим председателството ? В края на краищата Е - съюзите заслужават нещо такова .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 8
data
преди 6 години
Само за размисъл - търговското салдо с Турция е положително , от там идват и основните емиграндски пари в Бг. Точно на обратното стоят нещата с "братска" Русия . И да не вземеш да почнеш с коментарите че това нещо ново и свързано с санкциите - така е от 90-та насам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още