IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Оптимистичният сценарий на НSBC за цената на Белене е 22 млрд. лв.

Финансовата инспекция доказа, че откритата през 2005 г. обществена поръчка за възлагане и проектиране на централата от "Атомстройекспорт" е без редовен договор

16:57 | 23.04.12 г. 31
Борисов: Оптимистичният сценарий на НSBC за цената на Белене е 22 млрд. лв.

Според икономическия анализ на консултанта за „АЕЦ Белене“ НSBC при най-оптимистичния сценарий цената за изграждане на централата трябва да бъда 10,350 млрд. евро или над 22 млрд. лева.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на парламента, на което се очакваше да бъде разискван вота на недоверие към кабинета заради отказа от строителството на ядрената централа, предаде БТА

Пълното становище на НSBC е публикувано на интернет страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи премиерът. 

Той припомни, че кабинетът се е подготвил за планираните дебати по вота на недоверие, като освен доклада на консултанта, са представени и резултатите от приключилата на 11 април тази година проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) по законосъобразността на обществените поръчки, с които НЕК е възлагал доставки на руската компания  "Атомстройекспорт".

Основният извод от проверката е, че към края на март тази година „Националната електрическа компания“  няма редовно сключен договор, с който да се възложи цялостното изпълнение по проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на двата блока на АЕЦ Белене, както е обявено при откриването на обществената поръчка от май 2005 г.

От сключването на споразумението с руската страна през 2006 г. досега на "Атомстройекспорт" са били изплатени малко над 383,8 млн. евро от фактурирани от руската компания над 410,3 млн. евро. Като аванс НЕК е изплатила до момента 131,8 млн. евро.

Финансовият контрол е установил и редица нарушения при провеждането на обществените поръчки, които са дадени на прокуратурата за проверка, съобщи още премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
СПОРЕД ДОКЛАДА НА HSBC:- Цената на АЕЦ-Белене, с подобренията, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени) и остават за доплащане 3,06 милиарда евро- Цената на Проекта Белене, за 60 години експлоатация, ремонти, плюс извеждане от експроатация до Зелена поляна е 10,3 милиарда евро- СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА ОТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, Е 1,21 евроцента = 2,42 стотинки - Средна продажна цена за 60 години, с отчетена инфлация, е 7,5 евроцента- А на фото-тока ДНЕС е 36 стотинки, а след 60 години ще е 136 стотинки!!!- ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ ЗА 60 ГОДИНИ Е 95-100 МИЛИАРДА ЕВРО!!!А най-голямата ГАВРА С КОФТИ МАТРЯЛА, Е:- Да можеш само след 3 години да имаш нещо, което е НАЙ-ДОБРОТО В ЕВРОПА и... да спреш строежа му, за да ми продаваш НАЙ-СКЪПИЯ възобновяем ток в Европа... това е:- ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ГАДОСТ И ПОДЛОСТ СПРЯМО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ... И НАЙ-ВЕЧЕ РАЗОРЯВАЩ УДАР ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Целта им е прозаична. Да печелят. Бизнес. 90% от БГ бизнеса е такъв. Затова и няма натиск от тяхна страна към държавата да установи ред и правила чрез правосъдие. Затова и при всяко затягане на правилата и натиск за правосъдие, реват че било атака срещу бизнеса. Прави са разбира се от тяхна гледна точка . То самата кражба и ощетяването на останалите от групата е същината на бизнеса им! А тук става въпрос за МНОГО и относително ЛЕСНИ ПАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Цитат от пресконференция на посланика на Русия у нас г-н Кириенко:"Как ще договорим крайна цена не беше окончателно решено. Имахме много преговори по този въпрос и днес смятам, че беше грешка, в това число и наша, че това остана неуточнено. В резултат на това се оказахме в задънена улица, защото е ясно, че цената не е 4 милиарда евро и няма утвърдени и от двете страни правила, по които да се определи новата цена."---Съвсем умишлено българските социалисти са ни набутали в тази гадна схема и по този престъпен начин. Искам публично всеки път да ги разпъват на кръст по медиите защо и с каква цел вместо нормална бизнес сделка, набутват народа ни в престъпна схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Само да уточня че всъщност проектите за АЕЦ Белене и нефтопровода Бургас-Александруполис са само 2 от стратегията за продължаване на контролираната бедност на българския народ в следващите 60-80 години.Инструментите с които това се прави след 1989г. са друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
С риск да се повторя:съвсем умишлено червените ескадрони на хранилката на Русия постоянно смесват темата за евтината ядрена енергия с темата за проекта АЕЦ Белене, а има 1 много съществена разлика.Проекта за АЕЦ Белене е изцяло корупционен проект и неговата ЕДИНствена цел е да са източват държавни средства, за да не се инвестират на места и дейности от които наистина се нуждаем за да дръпнем напред като народ и държава. Русия чрез българските национални предатели от БСП+ ни държи в контролирана бедност а проектите АЕЦ Белене и нефтопровода Бургас-Александруполис са само 2 от инструментите за тази цел. И се радвам да виждам все по-малко хора, които го виждат и разбират въпреки огромната дезинформация и манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
global_dj
преди 11 години
И в добавка, един главен секретар на МВР какво общо има с взимането на решения относно АЕЦ Белене??? То е ясно, ако проекта беше толкова рентабилен, досега японци, германци и французи заедно щяха да го построят! Никой не смее, защо ли..? Защото от километри се разбира кои олигарси в Бг и Русия съответно ще бъркат в кацата с мед! ББ пък в случая с това решение е най-най-невинен, по простата причина че той заварва една много неясна позиция, позиция изразяване само от Гоцето! Друг факт - защо ДПС не се включиха в поредния вот на недоверие към правителството - ами защото дори и тези мизерници знаеха, че такъв проект не може да съществува! Г.Първанов е проводник на руските интереси в Бг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
growth
преди 11 години
Ех, много си ***!! Търси се инвеститор от самото начало на този проект и такъв не се намери. RWE какъв дял щяха да имат?! Държавни гарнанции братле!!!! Това е проекта на комунистите, които ще плащат мойте и твойте даце..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, - Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! - Лигнитните ваглища в Мариците свършват след 35 години, а фото и вятърните централи са само дребно допълнение и безумно скъпо хоби!!! - Затова АЕЦ-Белене е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ В нея задължително трябва да се инвестират ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ!!!1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 99 СТОТИНКИ, че плащаме на тарикатите дори и зелените жици за свързване , А БОКО ЩЕ НИ ПРОДАВА ГАЗОВ ТОК ПО 125 СТОТИНКИ!!! 2. ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ - АКО СОФИЯНЦИТЕ ГО ИСКАТ ДА СИ КОПАЯТ ПО СОФИЙСКОТО ПОЛЕ но да не забравят, че след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва (Софийското поле може)3. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 4,5 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!- ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ, НА АНТРАЦИТНИТЕ ВЪГЛИЩА В ДОБРУДЖА, И РАЗРАБОТЕНИТЕ УРАНОВИ НАХОДИЩА В ЮЖНА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА ГИ ОБЯВИ ЗА СВОИ- За да се стабилизира енергийния пазар и икономиката ни обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не селско чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
markov
преди 11 години
Централата имаше инвеститор RWE , но след лупингите на ББ обаче те се усетиха че няма да стане на работа и 2009 си биха камшика. От тогава насам ТАКЪВ ИНВЕСТИТАР НЕ Е ТЪРСЕН сериозно! Няма провеждан конкурс за инвеститор, няма варианти с повече от един инвеститор ако търговския риск или размера на проекта е твърде голям за сам инвеститор........от самото начало ББ си беше с идеята че този проект няма да стане , нищо че е почнат от управление в което и тои участваше, нищо че сега се прави че не помни. Чудно кой беше главен секретар по времето на НДСВ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
creepazoid
преди 11 години
Варианти има....всякакви :) TOSHIBA т.е. Westinghouse вече са в България, AREVA защо не?!....АЕЦ БЕЛЕНЕ не е спряна - спрени са руснаците и техните протежета! Ако 22 млрд. лева са изгоден вариант неминуемо ще се намери частен инвеститор, който да довърши строежа и да продава тока на свободния пазар. Има борса - който иска да инвестира - приходите от данъци не са предназначени за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още