Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БСК настоява за цялостно отваряне на моловете

Тази стъпка няма да усложни епидемиологичната обстановка и сериозно ще намали негативните последици върху икономиката, твърдят от бизнеса

БСК настоява за цялостно отваряне на моловете

Снимка: Getty

Българската стопанска камара (БСК) настоява за цялостно възстановяване на дейността на търговските центрове.

В писмо до премиера от БСК посочват, че въпреки стартиралата от днес, 14 май, извънредна епидемиологична ситуация, налице е постепенно премахване на част от рестриктивните мерки срещу COVID-19 и вече доста бизнеси се завръщат към нормалния си ритъм на работа. Това обаче не важи за търговските обекти, намиращи се на територията на големите търговски центрове тип мол, където дейността е възстановена частично – работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони. 

Още по темата

От БСК смятат, че при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката.

Работодателската организация има готовност за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да възстановят дейността си, както е в много държави в Европа.

Отварянето ще се случи при спазване на всички мерки за безопасност, въведени със заповедите на министъра на здравеопазването, уточняват от БСК.

Писмото на организацията до премиера е провокирано от проблемите на секторите ритейл и химическо чистене.

Според БСК ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата, посочва се в писмото.

Ателиетата за химическо почистване на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии, акари и др. по текстилните тъкани и материи. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция. Освен това, те разполагат и с автономна вентилация.

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г