IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и ДПС се разбраха за вот на недоверие веднага след приемането на бюджета

Обсъждат се четири възможни теми - борбата с корупцията, сигурността, демографската криза и здравеопазването

15:25 | 08.11.17 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Процедурата по вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов ще започне веднага след окончателното приемане на т.нар. малки бюджети (на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО) и на републиканския бюджет за догодина.

Това съобщиха пред медиите представители на преговорните екипи на БСП и ДПС, които днес се срещнаха в парламента, предава БТА.

Инициативата за вота е на социалистите.

Обсъждат се четири възможни теми. Предложенията на левицата са за несправяне в борбата срещу корупцията и провал на политиката в сферата на националната сигурност и отбрана, а на ДПС - за демографската криза и здравеопазването.

От БСП смятат, че фокусът трябва да е върху несправяне с борбата срещу корупцията. Това, по думите на Жельо Бойчев, може да се отнесе и към националната сигурност, и към здравеопазването, и към демографската политика. 

Социалистите все пак си дават сметка, че гласовете на двете формации не стигат вотът да мине. Затова партиите ще търсят широка подкрепа както в парламента, така и в българското общество, за да бъде постигната целта - сваляне на кабинета "Борисов" 3.

За да падне правителството са нужни гласовете на 121 от общо 240 депутати. Заедно - БСП, ДПС и евентуално "Воля", биха събрали 116 гласа (80 - БСП, 25 - ДПС и "Воля"-11).

Бойчев припомни, че левицата и Движението имат решение на своите висши органи, че правителството и водената от него политика е вредна и опасна за страната. Парламентарните групи са упълномощени да използват всички демократични средства за искане на вот на недоверие и сваляне на правителството, подчерта той.

Преговарящите опозиционни партии са се съгласили, че такъв вот може да бъде искан за всяка една сфера от дейността на кабинета, но вот за цялостна политика ще даде възможност на управляващите в следващите шест месеца да не могат да бъдат атакувани.

Приемаме темата за несправяне с борбата с корупцията, потвърди Йордан Цонев. Той добави, че парламентарната група на ДПС е получила задача от Централния съвет да "демонтира" този кабинет, защото е вреден за страната. По думите му провал има в здравеопазването, образованието, във всички теми.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Най-голямата слабост при правителството на г-н Бойко Борисов е запазването на местната проява на разпространената в света грешка в паричната система.При наличието на държавната грешка правителството е с подсигуряван провал и без или с "Вот на доверие" ще е с крах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още