Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

България е с най-голям спад на регистрациите на нови фирми в ЕС

Фалитите обаче също намаляват, показват данните на Евростат към края на 2020 г.

България е с най-голям спад на регистрациите на нови фирми в ЕС

Източник: Bloomberg LP

България отчита най-големия спад на регистрациите на нови фирми в целия ЕС в края на 2020 година, показват данните на Евростат. Според тях през четвъртото тримесечие на миналата година регистрациите на нови компании у нас намаляват с 18,8% на годишна база.

В ЕС на годишна база регистрациите на нови фирми се повишават с 2,8%, но спрямо третото тримесечие на 2020 г. има спад в рамките на 0,4 на сто.

Още по темата

От Евростат отчитат, че от 2015 година регистрациите на нови фирми в общността растат непрекъснато, като тенденцията беше пречупена единствено през първото и второто тримесечие на 2020 г. Тогава пандемията от коронавируса намали желанието за бизнес.

Сега обаче се наблюдава възстановяване. То е най-отчетливо в Словакия, където новите регистрации се повишават с 33% през последните три месеца на 2020 г. спрямо същия период на миналата година. Във Франция регистрациите растат с 16,2%, а в Румъния - с 13,8%. На обратния полюс се нареждат България, Португалия (-14,8%) и Хърватия (-12,3%).

Данните на Евростат показват не само съживяване на желанието за бизнес, но и спад на декларациите за несъстоятелност на фирмите. През четвъртото тримесечие на 2020 г. фалитите намаляват със 17,9% в целия ЕС.

Най-съществено е понижението в Литва (-58,2%), Хърватия (-47,5%), както и Белгия и Франция (по -40,7%).
Но в някои страни, особено в засегнатите от кризата, има ръст на заявленията за банкрут на компаниите. В Испания например ръстът е от 10,3% на годишна база.

Източник: Евростат

Данните за България показват, че спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. банкрутите намаляват с 15,5%. Най-резкият спад в последните години беше регистриран през второто тримесечие на 2020 г. - над 33 на сто. Едно от обясненията на това е пандемията от коронавируса, която ограничи работата на институциите в продължание на месеци.

Като цяло в общността намалението на фалитите може да бъде обяснено с мерките за подкрепа на бизнеса, предприети от правителствата във връзка с извънредното положение. Така много компании успяват да продължат своята дейност. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ЕК занижава с 2 пункта прогнозата си за ръста на БВП на България през 2022 г.