IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България изостава с рециклирането на отпадъците

Тепърва делът на преработения отпадък ще расте, зави министър Нено Димов

10:12 | 08.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

В България се рециклират 32% от битовите отпадъци по данни за 2016 г., докато средно в Европейския съюз (ЕС) са преработени 45%. Това коментираха участниците в организирания в София форум „Зелена икономика“.

През 2016 г. в страната се преработени 917 хил. т битов отпадък, като през следващите години количеството нараства, заяви министърът на околната среда Нено Димов.

Той изтъкна, че специално при пластмасата са преработени 40%, което е над средноевропейското ниво.

Министърът допълни, че тепърва делът на преработения отпадък ще расте, тъй като оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ финансира изграждането на сепариращи и компостиращи инсталации в общините. По думите му към момента 6,4 млн. души са обхванати от разделното събиране.

Скоро ще видим първите примери за кръгова икономика, коментира министърът.

Джоана Дрейк, зам.-генерален директор на ГД „Околна среда“ в Европейската комисия, отбеляза разликата в данните за България и в данните за ЕС. 

Тя подчерта, че само след 2 години през 2020-та трябва да се преработват 50 на сто от отпадъците, а към 2035 г. 65%. Тогава само 10 на сто от отпадъците ще е допустимо да се депонират (сега в България това се случва с 64 на сто от боклука – бел. а.).

Да, рециклирането не е на нужното ниво, но трябва да подобрим ситуацията, заяви Патрик Дорвил, специалист по управление на отпадъците в ЕИБ.

Европейската индустрия разчита на внос на суровини и е икономически изгодно да се концентрираме върху използването на вторични суровини, посочи той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още