Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Българското индустриално производство се възстановява през февруари

Това на практика са последните икономически данни, които не са повлияни от кризата, породена от разпространението на коронавирус

Българското индустриално производство се възстановява през февруари

Снимка: Pixabay

През февруари 2020 г. промишленото производство в България бележи макар и слаб ръст от 0,1% спрямо същия месец на миналата година, следвайки коригирания надолу до 0,5% спад през предходния месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Това на практика са последните икономически данни, които не са повлияни от кризата, породена от разпространението на коронавируса.

Според НСИ на годишна база има 2,4% ръст в преработващата промишленост. Спад има в добивната промишленост - с 8,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намалението е с 6,3%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 25,1%, производството на превозни средства, без автомобили - със 17,9%, производството на тютюневи изделия - с 15,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 12,2%. Най-голямо намаление е отчетено при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12,8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,3%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - със 7,2%.

На месечна база, спрямо януари 2020 г. индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства  с 1,1%. Така тук има забавяне, след като през първия месец от годината бе отчетено повишение от 2,2%. 

Увеличение на месечна база има и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%.

НСИ обаче отчита намаление - в добивната промишленост - с 0,6%.

Според данните по-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 14,3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8,8%, производството на електрически съоръжения - с 5,8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 4,9%.

Съществено намаление е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9,5%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5,5%.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преводите на българските емигранти към семействата им намаляват