IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на лекарствата без рецепта остават замразени до края на 2019 г.

НЗОК няма да плаща комбинирани лекарствени продукти, на които поне една от съставките е с режим „без лекарско предписание“

14:50 | 20.12.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените нана лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, няма да се увеличават още две години с по-голям процент от статистически отчетената инфлация за периода на действие от последната регистрирана цена. Така срокът на действие на забраната се удължава до края на 2019 година. Това реши правителството на последното си заседание за календарната година.

Министерският съвет одобри промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Предложението беше на екипа на проф. Николай Петров, предшественик на министър Кирил Ананиев.

Цените на лекарствените продукти, отпускани без рецепта, не подлежат на регулация, тъй като за тях е въведен регистрационен режим. Това води до увеличения на цените и се отразява неблагоприятно върху възможностите на населението за закупуването им, респективно ограничава достъпа на пациентите до тези продукти, посочва се в мотивите на кабинета.

С промените в наредбата се прецизира и съществуващият режим по ценообразуване на лекарствата, заплащани от НЗОК.

Ясно се определя начинът на използване на източниците, в които Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) търси най-ниската цена на производител в референтните държави. Към момента Съветът извършва проверка и в двата нормативно посочени източника – официалния сайт на съответната референта държава и в базата данни по Споразумението за съвместна дейност EURIPID Collaboration, като съответно се взема предвид откритата цена, независимо от това в кой от източниците е установена.

При наличие на цена и в двата източника се избира цената, която е по-благоприятна за заявителя. Прецизирането на съществуващия режим по ценообразуване на лекарствените продукти гарантира пълната обективност на регулираните цени спрямо тези в референтните държави, посочва се в решението.

Предлага се и забрана за включване в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) на комбинирани лекарствени продукти, на които поне една от съставките е с режим на „без лекарско предписание“. Това се прави, защото, когато един комбиниран лекарствен продукт съдържа активно вещество, което като самостоятелно е на режим „отпускане без лекарско предписание“, то тогава се заобикаля волята на законодателя да се реимбурсират само терапии, които са по лекарско предписание.

С друго изменение се въвежда нормативно изискване за даване на становище от НЗОК и представянето му на заседание на НСЦРЛП по процедури за включване, промяна и изключване на лекарствени продукти от ПЛС, приложими при лечението па злокачествените заболявания.

Това важи за медикаменти, заплащани в болничната медицинска помощ извън стойността на оказваните медицински услуги. В основната си част това са лекарства за прицелна терапия на злокачествени заболявания, които формират значителен разход за бюджета на НЗОК. До момента не беше нормативно предвидено заплащащата институция да дава становище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още