Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Димитър Делчев от ДБГ: Бизнес средата е силно корупционна

Създава се модел на управление по места, който пречи на предприемчивите хора да се развиват на конкурентоспособен принцип, предупреди политикът

гледано: 2776   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

България не оползотворява потенциала, който има в рамките на благоприятната икономическа ситуация в Европа в момента. Вместо правителството да създава условия за бизнеса да се развива, по-скоро не се прави нищо. Трябва да се промени корупционният модел. Това каза председателят на „Движение България за гражданите“ Димитър Делчев в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria. Той цитира проучване, според което 61% от мениджърите са се сблъскали с корупцията и средата е силно корупционна, а 80% от тях са на мнение, че 80% от обществените поръчки в общините са нагласени.

„Всъщност намесата на държавата при всички положения е вредна тогава, когато тя започва да изпълнява действия вместо самия бизнес. Основна функция на държавата е да се бори с корупцията. Това не е намеса, а създаване на освободена от корупция среда“, коментира той.

Още по темата

Според него проблемът е, че се създава модел на управление по места, който пречи на предприемчивите хора да се развиват на конкурентоспособен принцип.

„В същото време този модел окупира източниците на пари, на производство, на предприемчивост за близки до властта хора“.

Делчев е на мнение, че корупцията в България се превръща във филтър за бизнеса.

„През него може да минава само спекулативният бизнес – този, който е готов да даде едни пари под масата на кмета, министър-председателя и т.н., но не е готов да се развива на конкурентоспособен принцип. Затова и българската икономика започва да прегрява, защото в момента тя е достигнала капацитета си, няма нов бизнес, който да иска да инвестира, да създава устойчиви бизнес проекти и добавена стойност“, посочи Делчев.

Той е категоричен, че не може държавата и общините да са единствените работодатели в някои общини.

Делчев смята, че другият проблем освен корупцията е липсата на кадри и човешки потенциал.

„Тук вече е налице провалът на образователната система за това да подготвя квалифицирани кадри за бизнеса“, посочи Димитър Делчев.

Защо се отлага гласуването на разпоредби от антикорупционния закон, който дава възможност на общинските съветници по места да не могат да участват във фирми, които печелят обществени поръчки?  Какъв знак е това за предстоящите местни избори? Прегрява ли икономиката и дали е достигнала капацитета си заради липсата на нов бизнес? Кога в България ще има орган, който да противодейства на корупцията? Ще заработи ли електронното управление?

Вижте повече във видето!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
9
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Корупционните практики не са само в държавни и общински поръчки,
прилагат се и в частни такива под формата на комисион за кво ли не.
Просто някои хора вече са и изкривено съзнание за бизнес, става въпрос и от двете страни.
4
 
7
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Трябва да се промени корупционният модел.
---
що да трябва? Малко по широк ли искаш да бъде, че и вас да ви огрее :):)
5
 
6
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
80% от обществените поръчки в общините са нагласени.
---
това проучване от личния опит на вашата другарка пръмовица ли го извади ? ... най се дразня като излезнат едни такива загрижени за България безделници и започнат да ми цитират личния опит на менторите си... и до там да му свърши гениалното интервю ... можеше да се напънеш и да дадеш няква идея как да решим някой от проблемите, ама не трябва да се говорят празни приказки ежедневно

Още от Икономика и политика
БДЖ се заема отново с проекта за нов подвижен състав