IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драстични санкции за нарушения на ж.п. превозвачите гласува парламентът

Депутатите задължиха министъра на транспорта да предлага на правителството десетгодишна програма за развитието на сектора

13:35 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Драстични санкции за нарушения на ж.п. превозвачите гласува парламентът

Имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв. ще бъде налагана на ж.п. превозвачите, ако не се съобразят с техническите изисквания за достъп на лица с увреждания, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за железопътния транспорт, съобщи БТА.

Ако превозвачът откаже информация на пътник или даде непълна такава за пътувания, ще бъде наказан с глоба в размер от 2000 до 5000 лв. В същия размер е и санкцията, която ще бъде налагана на управител на ж.п. инфраструктура, ако не обезпечи личната сигурност на пътниците на гарите. 

За неизплащане на обезщетение при закъснение, ако стойността на билета не е възстановена, превозвачът ще гбъде глобяван между 2000 и 5000 лв. 

За всяко ж.п. превозно средство, преди то да влезе в експлоатация, ще бъде определяно лице, което да отговаря за поддръжката му, гласува Народното събрание. Тази функция може да бъде изпълнявана от железопътните превозвачи, управителите на ж.п. инфраструктурата или ползвателите на превозните средства. Те ще бъдат вписвани в регистъра на превозните средства.

С промените се прецизира и уредбата за инфраструктурните такси. Те ще зависят от размера на разходите, произтекли директно от извършване на влаковата услуга. Таксите трябва да покриват преките разходи за поддържане на мрежата в експлоатационна годност.

Депутатите задължиха министъра на транспорта да предлага на правителството десетгодишна програма за развитието на железопътния транспорт и на железопътната инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още