Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Държавни фирми са най-големите бенефициенти по 60/40

Компании от комплекса „Мини Марица-Изток“ са получили общо над 116 млн. лева, в ТОП 5 са и „Български пощи“ и „Арсенал“

Държавни фирми са най-големите бенефициенти по 60/40

Снимка: БГНЕС

Държавни компании са най-големите нетни бенефициенти досега по антикризисната мярка за запазване на заетостта, придобила популярност като 60/40, показва анализ на данните на НОИ. От старта на инициативата на 15 март 2020 г. до средата на септември 2021 г. общият обем на компенсациите възлиза на 1,5 млрд. лева, а средства са получили 13 307 фирми. Средната компенсация на служител е 575 лева, а 21 са средно компенсираните служители в компания.

Впечатление прави, че фирмите, които са получили най-високи нетни компенсации, са от държавния сектор. Най-висока сума е отишла досега за „Рудник Трояново – Север“, част от "Мини Марица-изток" ЕАД, който е получил 45,5 млн. лева, а на второ място в своеобразната класация се подрежда „Рудник Трояново – 1“ с 38,4 млн. лева. На трето място по обща сума на компенсациите са „Български пощи“, които са получили помощ в размер на 32,6 млн. лева. Челната петица се допълва от казанлъшкия производител на оръжия „Арсенал“, получил 30 млн. лева от старта на програмата до днес, и „Рудник Трояново 3“, също част от „Мини Марица-Изток“ ЕАД, с . Още 3,4 млн. лева са получили „Мини Марица-Изток“ като централа.
 

 

Мярката за запазване на заетостта, придобила популярност като 60/40, с която се подпомагат българските работодатели и служители, ще продължи до края на годината. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в отчета за работата на служебният кабинет „Янев 1“.

Средствата за удължаването на срока на действие бяха осигурени чрез актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Още по темата

Мярката 60/40 продължава да се прилага с новия си дизайн, одобрен от служебното правителство през лятото.

Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 г., ще могат да получат от държавата 60 на сто от осигурителния доход на работниците за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за компенсации, трябва да са намалели с не по-малко от 40% спрямо същия месец на 2019 г. В случай, че спадът е с не по-малко от 30%, подкрепата от държавата ще е 50 на сто от осигурителния доход за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Работодателите, учредени след 1 юни 2019, ще имат право на средства от 60 на сто от осигурителния доход на работниците за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, ако приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за подкрепа, са се понижили с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2020 г. При положение, че намалението е с не по-малко от 30%, държавата ще ги подкрепя с 50 на сто от осигурителния доход за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението се подават в Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им. Заявления и придружаващите ги документи могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор, както и да се представят на място в съответното бюро по труда.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Тоя Комплекс Марица Изток(мините и ТЕЦ-а) е ба си черната дупка бе.Стотици милиони загуби всяка година, сега и това?И като как точно бяха засегнати те от пандемията,че да получават и помощи за запазване на персонала?
2
 
4
 
1
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Помощите помогнаха когато трябваше, вече е време да се планира тяхното спиране. Вече имаме ваксини, няма нужда от затваряния и ограничаване на бизнеси, а и никой не е ограничен, само кръчмите, но за след 23 часа. Реално няма никакво основание за тези помощи и дотации за бизнеса от бюджета за по-нататък.

Още от Икономика и политика
Мениджър: Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати