IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Захариева: Европредседателството не е само фанфари, а много работа

Може да се състои среща ЕС - Турция по време на европредседателството, загатна външният министър

10:40 | 08.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателството на Европейския съюз (ЕС) не е само фанфари, а много работа. Това заяви пред Българска национална телевизия (БНТ) министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи като предизвикателство по време на срещите промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на Съюза.

Независимо че не е предвидена среща за отношенията ЕС - Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои, каза още Захариева.

По думите ѝ диалогът с Анкара трябва да е честен, да не се води през медиите и да се фокусира върху добрите отношения.

„Видяхме какво стана на преговорите при миналата финансова рамка. Почти с година се забавиха проектите. Тук е доста сложен периодът - от една страна по-малък бюджет след решението на Великобритания да напусне, а от друга страна и нови политики, които искаме да финансираме и всички ги подкрепят. Говоря за опазването на външната граница, фонда за сигурността, новия фонд за отбрана - това е изключително голям успех, много силна интеграционна политика на ЕС само за година“, обясни външният министър.

Според Захариева това е ясен сигнал, че  когато страните наистина са обединени, могат да постигат бързо съгласие в интерес на гражданите на ЕС.

„Разговорите ще бъдат сложни и важни, ще започнат именно по време на нашето европредседателство и няма да приключат с него, но е изключително важно как ще започнат“, каза външният министър.

От думите на Захариева стана ясно още, че срещата ѝ с турския ѝ колега е била много полезна от гледна точка на двустранните отношения. Няма как да се случва борбата с тероризма и охраната на външните граници на ЕС без Турция, която ни е съюзник в НАТО, без Турция да бъде близък партньор на ЕС, изтъкна Захариева.

Според нея Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и на ЕС. За около 5-6 години с около 50% нараства стокообменът между двете държави с позитивно салдо за България, припомни външният министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Perun
преди 6 години
Аха, работа трябва.Но човек преди да работи, е добре да се ограмоти малко, да знае какво иска и как да стане.Вчера Бойко показа кой управлява БГ-то, не знам колко са слушали речта му, обаче чак толкова слабо грамотен човек не би трябвало да се изказва пред света. Имаше няколко много груби грешки в словото му, грешки опиращи до обща култура, като например "... столиците София и Истанбул ..." Хората да ти реставрират наготово църква, ти само да седиш и да гледаш отстрани, те да те поканят да ти я открият, а ти даже и столицата им да не знаеш коя е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още