IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК все още не обмисля отмяна на безвизовия режим със САЩ

Комисията използва дипломатически подход, за да гарантира равни права на европейските граждани при пътувания към САЩ

16:40 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) в момента не обмисля отмяна на режима за безвизово пътуване за американски граждани, защото това би било непродуктивна мярка. Това е записано в оценката на действията по визовата реципрочност, изготвена от Комисията.

В документа се разглежда режимът на издаване на визи за част от гражданите на ЕС, които пътуват в Канада и САЩ. От 1 декември 2017 г. визовият режим на българите и румънците при пътуване в Канада беше отменен, припомнят от Брюксел.

САЩ обаче все още изискват визи за гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Тъй като гражданите на САЩ пътуват до ЕС без ограничения, това положение се смята за нарушение на принципа за реципрочност и от ЕК водят преговори за неговото премахване. 

През пролетта депутати от Европейския парламент (ЕП) настояха Брюксел да върне визите за американски граждани

В последната оценка, която ще бъде изпратена на ЕП, от Брюксел посочват, че възстановяване на визите за американските граждани е непродуктивна мярка в този момент. На базата на бъдещето развитие на разговорите обаче може да се стигне и до този ход.

В последните месеци са водени разговори между представители на петте засегнати държави, ЕК и САЩ, в които са уточнени технически детайли. Целта е да се направи актуален преглед на оставащите изисквания на Програмата за отмяна на визовия режим, пишат от ЕК.

От Брюксел посочват, че САЩ всъщност е единствената държава в списъка за безвизов режим на ЕС, която не третира европейските граждани по един и същи начин. Всички останали вече са променили политиката си. Подходът на ЕК по казуса е дипломатически и предстоят още разговори на различни нива.

На 27-28 февруари 2018 г. е насрочена среща на високопоставени служители от службите за правосъдие и вътрешни работи, а през май ще разговарят министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС САЩ. Според Комисията те ще осигурят възможност за допълнително ускоряване на напредъка. До есента на 2018 г. Комисията ще докладва на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за развитието по въпроса.

Основен принцип на визовата политика на ЕС е да се гарантира, че третите държави, които са включени в безвизовия списък, осигуряват реципрочно премахване на визовия режим за гражданите на всички държави — членки на ЕС. В подкрепа на тази цел беше създаден механизъм за визова реципрочност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още