Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Биометрията добавя стойност в бизнеса

Намира ли се футуристичното бъдеще на една ръка разстояние, коментира Юлиан Софрониев от „Биодит“

гледано: 3935   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Бизнесът осъзна, че биометрията е нещо добро и добавя стойност в бизнеса. С 35% на годишна база расте биометричният пазар в световен мащаб.

Това съобщи Юлиан Софрониев, изпълнителен директор на компанията за биометрични системи "Биодит", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"В бизнеса, във всяка сфера през последните години масово се използва биометрия. Докато преди десет години тя беше достъпна само за военната индустрия, за държавните служби и за контрол на достъпа на летища, както и на сгради с най-високониво на достъп по отношение на сигурността, то днес биометрията е навсякъде. Всички ползваме телефони с пръстов отпечатък за отключване, на всеки втори компютър също има отключване с пръстов отпечатък, вместо да пишем пароли", коментира експертът.

За пример той даде проведена кампания преди три месеца за дигитализацията на производствени предприятия в България.

"За по-малко от три месеца над 21 предприятия се довериха на нашите технологии и замениха старите картови системи за контрол на достъп и контрол на работното време с биометрични. Оптимизацията, която постигнага, е значителна. Работниците влизат във фирмата с докосване с пръст и не могат да се договарят помежду си и да си разменят картите", посочи Софрониев.

По думите му „Биодит“ се занимава с развойна дейност и производство на биометрични системи за контрол на достъп и идентификация

"Хората много се объркват и се плашат от думата "биометрия" – изглежда много сложно. А тя съществува от хиляди години. Биометрия са всички човешки физически белези. Пръстовият отпечатък, венокодът, ръката, лицето, говора, походката, са биометрични характеристики на човека", напомни Юлиян Софрониев.

Експертът обясни, че биометрията не е физическо заснемане на пръстовия ни отпечатък, така че някой да може да използва снимка, а работи (в частния случай на пръстовите отпечатъци), като се взимат между 60 и 80 отличителни черти на пръстовия отпечатък – това са релеф, гънки, топлина, мекотата на кожата.

Софрониев е категоричен, че те не могат да бъдат подменени, защото се генерира 16-тичен код, който в обратен ред не може да бъде произведен.

Експертът е на мнение, че в България трябва да има повече фондове за финансиране на стартиращи иновативни компании.

„Парите за финансиране на стартъпи в България са недостатъчни. Има много добри проекти, много добри идеи. Много млади предприемачи започнаха да развиват своите идеи и те наистина имат нужда от пари, за да го правят. Тук има едно разминаване между очакванията на фонд мениджърите и на нас, като предприемачи и стартъп компании“, смята експертът.

Според него очакванията на фонд-мениджърите са, че срещу една инвестиция от 500 хиляди или милион в компания в България трябва да се постигне четири-пет пъти ръст на годишна база, каквато постигат американските фирми.

„Но не се взима предвид, че американските компании имат между пет и 80 пъти по-голямо финансиране от нас, обясни Софрониев, който се надява очакванията да са реалистични.

"Младите предприемачи трябва да мислят, да търсят нови възможности и идеи. Да не се ограничават и да правят нещо, което вече го има в XXI век. Не трябва да копират нещо, което вече е остаряло. Светът се развива експоненциално и няма време да копираме и да повтаряме грешките на другите", съветва Софрониев.

Как трябва да се развие рисковото финансиране в България? Какви са българските иновации, по които работи компанията - wireless система за контрол на достъп, система за разпознаване на венокод в хотел? Какви са предпоставките за развитие на един успешен бизнес? Как се защитават автомобилите от кражба? До колко човека ще могат да влизат в дома при инсталирана система с биометрични данни?

Вижте повече във видеото!

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Д. Танева: Справихме се успешно с осигуряването на процеса на производство