IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Държавна помощ ще спаси ощетените от фалита на Thomas Cook у нас

Нужно е политическо решение на проблема, твърдят специалисти по туризъм

20:26 | 25.09.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Общи действия между бизнеса и държавата са единственият начин за преодоляване на кризата в туристическия бранш у нас след фалита на британския туроператор Thomas Cook. Държавата трябва да подпомогне всички, които са засегнати от фалита. Нужно е политическо решение на проблема. Около това мнение се обединяват експерти по туризъм в коментарите си по казуса с прекратилия дейността си туроператор Thomas Cook.

Днес стана ясно, че всички дъщерни компании в Европа на туроператора Thomas Cook са фалирали.

Някои правителства, като германското, вече обещаха спасителен заем на засегнати дружества. Чартърната авиокомпания Condor, която е друго германско подразделение на Thomas Coook, ще получи заем от 380 милиона евро.

В България прогнозите на бранша са, че ще се стигне не само до загуба на предвидените печалби, но и до допълнителни разходи. Ето защо специалистите по туризъм подкрепят мерки, свързани с данъчни облекчения за засегнатите хотелиери, както и да се създаде фонд, който да ги подпомогне.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма към момента щетите за българските собственици на хотели възлизат на около 36 млн. евро, а със загубите заради отменени полети сега и по зимната програма, сумата ще набъбне до около 100 млн. лв.

С опасения за огромен спад на настоящия и следващия летен сезон Министерството на туризма заяви всякакъв тип съдействие на засегнатите хотелиери, включително и иницииране на законови промени, свързани с допълнителна застраховка за покриване на риска. Ведомството ще съдейства и за колективен иск по отношение на вземанията на българските хотелиери. 

„Фалитът на Thomas Cook ще покаже дали държавата и браншът могат да работят заедно. Нужно е политическо решение на проблема“, смята Полина Карастоянова, изпълнителен директор на от Националния борд по туризъм. По думите й по-голямата част от българските хотелиери са сключвали сделки директно с компанията.

„Българските хотелиери са издали фактури към Thomas Cook, които в практиката, която е установена, се е очаквало да бъдат заплатени в рамките на 60 дни. Това очевидно няма да се случи. На тези фактури е заплатено ДДС и се дължи данък печалба. Вече ДДС е платено по тях, когато е издадена фактурата. Тук вече има един разход, който е факт. Средства, които са влезли в българската хазна, но всъщност са върху приход, който не е реализиран и няма да се случи”, обясни Карастоянова пред bTV.

Карастоянова призова държавата да подкрепи туристическата индустрия, защото засегнатите от фалита ще бъдат лишени от изработените приходи и ще трябва да платят допълнителни разходи върху нереализирани сделки. Тя обясни, че към момента тече процедура по организирането на колективен иск. По този начин потърпевшите ще имат по-силна и изявена позиция, отколкото биха имали по отделно.

Експертът смята, че модерните технологии не са създали конкуренция между туроператорите и хотелиерите, а конкуренция между човешките финансови възможности. Според нея професионалната оценка е, че през последните 20 години промяната на модела на работа и дигитализацията са промени, които в Thomas Cook са подценени.

Държавата трябва да подпомогне всички, които са засегнати от фалита на Thomas Cook, смята и бившият служебен министър на туризма доц. Стела Балтова. Тя посочи, че не са малко българските хотели и туроператори, които ще изпитат затруднения след случилото се.

„Очертават се решения, които ще са полезни. Защото наистина може да се стигне до фалити, които ще окажат пагубно влияние за развитието на туризма не само за зимния сезон, който идва, а и за много следващи сезони. Подкрепям искането за данъчни облекчения за засегнатите хотелиери. Ако трябва и да се създаде фонд, който да ги подпомогне. Нещата са комплексни и трябва да се обсъждат от всички заинтересовани страни“, коментира тя пред БНР.

Балтова е категорична, че заинтересованите страни трябва да се съберат и да решат заедно казуса. В противен случай може да се стигне до много тежки последствия. По думите й такава ситуация до момента не е позната в световен план. Банкрутът на Thomas Cook ще се отрази не само на България, а и на големите дестинации, а също и на местните общности.

Балтова също смята, че има заплаха за летния сезон през 2020 г.

„Казусът Thomas Cook ще стане христоматиен“, отбеляза още бившият министър и добави: "Много тъжно и жалко е, че във време на изключително активно пътуване една историческа фирма приключва кривата на своя жизнен цикъл с фалит. Не се знае точно какво е довело до това, но затрудненията в тази фирма са с над 20-годишна история“.

В следващите дни министърът на туризма Николина Ангелкова ще поиска среща с финансовия министър Владислав Горанов, на която българските хотелиери, които са потърпевши от фалита на Thomas Cook, ще поискат облекчаване на данъците, за да могат да понесат щетите от фалита на британския туроператор, стана ясно още днес. Загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. А има огромен риск българските хотелиери, сключили договори с фалиралия британски туроператор, да не получат плащанията си, каза вчера министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Биха могли да се направят определени данъчни облекчения за хотелиерите. Една част от средствата, които трябва да се плащат, може да се минимизират от гледна точка на данъците", заяви Бранимир Миланов, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Малкият и среден бизнес в България, който е прикачен към Thomas Cook, е заложник. Този фалит може да помете твърде много работни места и малки и средни предприятия в хотелиерството, ресторантьорството, транспорта, както и услуги като екскурзоводство", заяви доц. Йордан Йорданов, зам.-председател на Управителния съвет на „Сдружение Туризъм“.

Спад от 10% през летния сезон тази година и 208 хиляди туристи по-малко на българското Черноморие очакват от Института за анализи и оценки в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
gabarduk
преди 4 години
ъъъ впрочем защо пък държавата не подпомогни всички които са загубили от фалита на КТБ :)))) То същото. Полинааааааа скрий сеееееее и мълчиииииииии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
gabarduk
преди 4 години
цус *** кът не разбираш по-добре замълчи. Ко ДДС кви 5 лева май не си наясно с нещата. Фалитът е част от бизнеса. Не само в туризма а и почти във всеки отрасъл има фалити. Дай държавата да помага навсякъде що само на туризма. Междуфирмената задлъжнялост стига милиарди. Може ли държавата да огрее . Не само че не може ,но и не бива защото ще настане хаос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
"Държавата трябва да подпомогне всички, които са засегнати от фалита. Нужно е политическо решение на проблема." За това говорим тук - борбата между икономика и политика . Икономистите "твърдят" , че държавата трябва да е толкова слаба , а фалитите толкова много , за да не може политиците да вършат глупости . Затова не вярвам вече да има икономист , който да не вярва в "светлото" близко бъдеще .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Премиерът им е включил на автопилот, съдиите го изключват.Кралицата не знае кое копче да натисне.Тепърва ще гърмят английски компании.Всички ли ще спасява бюджета?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още