IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елен Герджиков иска бърза актуализация на плана за природен парк Витоша

Договорът за приватизация на лифтовете в планината не изисква запазване на услугата

15:56 | 12.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-важната стъпка за модернизацията на съоръженията на Витоша е да бъде актуализиран Планът за управление на природен парк "Витоша". Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елин Герджиков на пресконференция, предаде БТА.

Според него борбата срещу актуализацията на плана е защита на сегашния статут. Ако не се приеме новият план, този собственик реално е бетониран там и не може да влезе друг инвеститор, каза Герджиков. Той отбеляза, че дори да има инвестиционен интерес, той не може да се случи със сегашния план за управление.

Новият план не предвижда ново застрояване в планината - нито хотели, нито хижи, каза Герджиков. По думите му ще се инвестира само в спортни съоръжения, ски писти и поддръжка. 

Той представи и подробности за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии". Решението е гласувано на 26 юли 2007 г., а към този момент в СОС няма нито един представител на ГЕРБ - това е два месеца преди изборите за местна власт през 2007 г., каза той. Договорът е подписан през декември 2007 г. от тогавашния директор на Агенцията по приватизация, каза Герджиков и допълни, че през декември все още не е бил конституиран новият надзорен съвет от новия мандат, а е действал старият надзорен съвет.

Председателят на СОС посочи, че изпълнението на договора е проверявано от Агенцията за приватизацията от 2008 г. досега 11 пъти и не е констатиран нито един повод за прекратяването му. В договора не са предвидени никакви сериозни изисквания към купувача, посочи още Герджиков.

Той допълни, че само веднъж е установено неизпълнение на изискването да се запази персоналът. Още първата година е изпълнена инвестиционната програма - да се вложат 500 хил. лв. През 2009 г. е констатирано нарушение от 60 работни места, налични са били само 47, и поради това е съставен акт и е наложена глоба от около 120 хил. лв.

Последната проверка е от 2017 г. и всички задължения са спазват, посочи председателят на СОС. Според него е трябвало да се запише в договора приватизаторът не да запази предмета на дейността, а да извършва услугата. Това към онзи момент е било грешка, констатира той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Аз от 1963 г. се радвам целогодишно на ВИТОША! Без да ме интересуват никакви планове! А миналата година, за първи път, заради кофти планове, на няколко пъти срещам сърни, елени и глигани! Гъмжи от всякакви птици! И даже змии!Ти на какво точно искаш да се радваш? На стоманени стълбове, бетон и пас-контрол още в Драгалевци и Симеоново ли? И на маси и пейки, затрупани с бира и обилно озвучени с актуални чалгии? Платени паркинги? Улично осветление и тротоари? Платени кътове с барбекюта под наем?Какво точно ти липсва в момента на Витоша? Аз карам ски от 55 години, даже и на Витоша. Ако искаш, да те пробвам - когато (и ако изобщо) падне сняг за ски, щото явно ще ти липсват оръдията за изкуствен сняг. А те искат мнооого вода, ако може - безплатна!Аз, когато искам да карам ски, ходя в Алпите - не е честно, но е справедливо! Вчера се прибрах от там. Кефът цена няма, а и планините - нищо общо! Само истинските скиори разбират за какво говоря!Да превърнем Витоша в платен паркинг, за да са щастливи любителите на планината! На Черни връх, но с велосипед, качен с лифта! Успех с плановете! Хайде, хаирлия...! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone-bi
преди 6 години
Променете плана, за да може целегодишно да се радваме на Витоша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още