IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Еврохолд“ иска да се превърне в регионален енергиен играч

Холдингът се надява да приключи сделката с ЧЕЗ до края на годината, а след още няколко години да придобие и друго ЕРП в региона

08:15 | 25.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Централата на българския борсов холдинг. Снимка:&nbsp;&bdquo;Еврохолд България&ldquo;</em></p>

Централата на българския борсов холдинг. Снимка: „Еврохолд България“

Борсовият холдинг „Еврохолд България“ гледа на себе си като на стратегически инвеститор с дълготрайни интереси в енергетиката и няма намерение да се освободи от новопридобиваните активи (бизнеса на CEZ в България) поне в следващите 10 години. Нещо повече – мениджърите на „Еврохолд България“ обявиха, че в средносрочен план възнамеряват да се превърнат в регионален енергиен играч, като придобият ЕРП и в някоя от съседните държави. Както е известно, CEZ се оттегля от бизнеса си в региона, по-специално от Румъния, Турция и Полша, а от „Еврохолд“ поясниха, че се надяват да оставят добри впечатления у чешката държава с първата си сделка. 

„Еврохолд“ се надява да приключи сделката по придобиването на българския бизнес на чешката енергийна компания, с която подписа договора за сделката на 20-и юни, до края на тази година, обяви мениджмънтът на холдинга на среща с журналисти в понеделник вечер.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Както е известно, сделката е на стойност 335 млн. евро, или с 15 млн. евро повече от цената, която се твърдеше, че е предложил предишният кандидат-купувач „Инерком“ на Гинка Върбакова, като парите ще бъдат осигурени чрез заем от международни банки и чрез собствени средства. Сега стана ясно, че двете чуждестранни банки – най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank и японската Nomura, ще предоставят общ заем в размер на 300 млн. евро.

Без да разкрива изрично имената на двете финансиращи банки, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Управителния съвет на „Еврохолд“ Кирил Бошов заяви, че предоставените средства за активите на ЧЕЗ ще бъдат в равни дялове.

Засега все още не е подписан окончателен договор за кредита, а само мандат с банките, а въпреки че лихвата ще зависи от множество фактори, от мениджмънта на „Еврохолд“ се надяват тя да е в диапазона 3-4% годишно. Освен Deutsche Bank и Nomura във финансирането на начинанието са искали да участват още няколко чуждестранни финансови институции, сред които американската JP Morgan, италианската UniCredit и Mitsubishi.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Освен това компанията ще вложи в трансакцията и собствени средства, особено след планираното увеличение на капитала с нови 80 млн. евро. Комисията за финансов надзор (КФН) върна първоначално проспекта, а в началото на юни поиска допълнителна информация и документи във връзка с потвърждаването на проспекта за привилегированите акции, които ще бъдат издадени от дружеството.

След окончателното приключване на сделката „Еврохолд“ възнамерява да осъществи търгово предложение до миноритарните акционери на двете листнати на борсата дружества от групата на „Чез България“ -  „ЧЕЗ разпределение България" и „ЧЕЗ електро България". Общата сума на сделката, заедно с дяловете на мажоритарните акционери, според мениджмънта няма да надмине сумата от 410 млн. евро. Дори и при положение, че холдингът придобие по над 90% от двете борсови компании, не възнамерява да ги свали от БФБ, ако „борсата се развива добре“. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

„Еврохолд“ ще основе ново дъщерно дружество, което ще придобие дружествата от бизнеса на CEZ в България - „ЧЕЗ разпределение България", „ЧЕЗ електро България", „ЧЕЗ трейд България", компанията за IT услуги „ЧЕЗ ИКТ България“, фотоволтаичния парк „Фри енерджи проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса „Бара груп“ и самото „ЧЕЗ България“, което координира и управлява дейността на всички компании на групата в страната.

Дружеството представи и един от чуждестранните мениджъри, който ще бъде част от обявения консултативен съвет – бившият главен изпълнителен директор за Европа на американското дружество ContourGlobal Гари Левсли.  До две седмици ще бъдат представени и останалите членове на този съвет, който в бъдеще ще премине в Надзорен съвет на новото енергийно дружество.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още