IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство предлага по-ниска такса за лотарии и спортни залагания

Новата структура ще продължи да бъде под опеката на Владислав Горанов, става ясно от мотивите към законопроекта

12:58 | 23.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намеренията на финансовия министър Владислав Горанов да реформира Държавната комисия по хазарта (ДКХ) вече  не са само намерения, а факт. В четвъртък от Министерство на финансите (МФ) качиха на сайта си проект на Закон за Националната агенция по хазарта (НАХ), с който се предлага промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в нашата държава – като Държавната комисия по хазарта се преструктурира в Национална агенция по хазарта.

Хазартните оператори, които организират офлайн лотария с търкане на билетчета, тото, лото и залагания върху спортни събития, да дължат държавна такса в размер на 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. Тази промяна в облагането на сектора се предлага също от Министерството на финансите с публикувания за обсъждане проект на Закон за Националната агенция по хазарта. 

Това е важна промяна, защото до момента за този вид игри се дължат 15% върху приходите от залози, т.е. облагаемата база е по-широка.  

В проектозакона са разписани детайлно функциите, правомощията и структурата на новото ведомство, което ще продължи да бъде под опеката на министъра на финансите като принципал в изпълнението на държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности.  

Причина за промяната са констатираните според финансовото министерство недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор. Според МФ по този начин ще се повиши ефикасността, бързината, прозрачността и непротиворечивостта при правоприлагането, свързано с обществените отношения в областта на хазарта.

Друга водеща цел на предлаганите промени е чрез премахването на Комисията като колегиален орган и замяната ѝ с едноличен такъв, в лицето на изпълнителния директор на НАХ, да се осигури бързина в развиващите се пред държавния орган производства и персонализиране на отговорността, с оглед законосъобразно вземане на решения. Предложената промяна в структурата на регулаторния орган е в синхрон и със световните и европейските практики.

В голяма част от държавите в световен мащаб хазартната регулация се осъществява не от колегиален орган, а от едноличен орган, поради необходимостта от оперативност с оглед динамиката на хазартния сектор, показвал сравнително-правният анализ. Сред държавите, в които регулаторният орган е едноличен, са Дания, Франция, Германия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др, става ясно от мотивите.

От МФ обясняват още, че в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се правят редица изменения и допълнения в разпоредбите на Закона за хазарта (ЗХ), с които, от една страна, той се привежда в съответствие с новата структура на регулатора, а, от друга страна, се внася  яснота и избягване на противоречиво тълкуване на някои от нормите на закона.   

Предвижда се създаването на нова ал. 4 на чл. 5 от ЗХ, която ще прецизира случаите, при които не следва да се доказват инвестиции и средства за организиране на играта от организаторите, които вече веднъж са го доказали. Става въпрос за случаите, когато се иска нов лиценз за същия вид игра, както и тези визирани в разпоредбата на чл. 36, ал. 1, т. 3 от закона, за организиране на томбола или моментна лотария. Предлага се и промяна на сега действащата разпоредба на чл. 10а от ЗХ, която регламентира вноските за социално отговорно поведение. В тях е записано, че организаторите на хазартни игри правят годишни вноски за социално отговорно поведение в определените от закона размери, а с предложената промяна се добавя, че такава вноска ще се дължи за всеки издаден лиценз. В настоящия момент независимо колко издадени лиценза има даден организатор, той дължи и респективно заплаща същата вноска като организатор, който има издаден един единствен лиценз. С промяната се цели избягване на тази неравнопоставеност  между отделните организатори на хазартни игри.

По-късно в четвъртък парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще гледа на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. Според предложението занапред лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, ще се организират само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Предлага се също органите на управление на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни. Засега от ГЕРБ са изразили принципно съгласие, но след вчерашната акция на пркуратурата в ДКХ и интервюто на Васил Божков за „Свободна Европа“, мълчат по темата. От БСП отказаха да „участват в хазартни войни“ и обявиха, че няма да подкрепят Симеонов. 

Премиерът Бойко Борисов коментира актуалния казус с проверките в лотарийните компании на Васил Божков и евентуален фалит на футболния Левски, който се спонсорира от бизнесмена. "Изпълнили сме нашето задължение да се провери и да се констатира. Правим го в много компании и на много места. Сега му е дошло времето за проверка. Къде е описан "Левски" тук? "Левски" ще го има и преди и след мен и Божков", заяви Борисов. Ако докладът, който прави Агенцията за държавна и финансова инспекция в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора, предупреди Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
cymru
преди 4 години
Абе, направо Министерство, и министъра с ранг на зам. министър председател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Още лелички на държавна работа... Точно от каквото имаме нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
4i40
преди 4 години
От държавна ще стане национална.....( *** решението...)Ако ще и интернационална, и галактическа да стане, щом хората вътре се отчитат по вертикалата и потоците стигат до тиквата, все тая.....Ако бръкнат в бездънния джоб на черепа ще е добре, даже супер....А дано, но надали....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още