Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Валери Симеонов: Борисов подкрепя идеята за „национализация“ на лотариите

Разчитам, че и от БСП ще подкрепят промените в Закона за хазарта, каза бившият вицепремиер

Валери Симеонов: Борисов подкрепя идеята за „национализация“ на лотариите

Снимка: Архив БТА

Министрите на финансите и на спорта, както и премиерът Бойко Борисов подкрепят предложените промени в Закона за хазарта. Това обяви пред журналисти в кулоарите на парламента бившият вицепремиер Валери Симеонов.

Припомняме, че вчера от НФСБ обявиха, че ще предложат занапред лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организират само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Предлага се също органите на управление на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни.

„Сондирах каква ще е политическата позиция на ГЕРБ и получих подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които пряко ще отговарят за това, а и на премиера Бойко Борисов. След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон - разчитам, че и г-жа Корнелия Нинова ще го подкрепи, както бе обещала при предния законопроект ", каза Симеонов, цитиран от БНР. 

Още по темата

По думите му той се видял тази сутрин с министрите на спорта и на финансите, както и с премиера, а Борисов "изненадващо" изразил категорична подкрепа. Валери Симеонов обясни още, че новото му предложение доразвива това от 2018 г. Припомняме, че тогава той внесе законодателни промени, според които трябваше да бъде забранено лотарийни билети да се продават в магазини, лавки и бензиностанции, а само в специализирани хазартни обекти. В предложението имаше и текстове, които ограничаваха рекламата на хазарта. Законопроектът обаче така и не стигна до гласуване, защото бе изпратен за нотификация от ЕК. Въпреки че ключовите и изключително оспорвани промени в Закона за хазарта, с които сериозно се ограничава продажбата и рекламата на лотарийни талони, получиха одобрение от Брюксел още през декември 2018 г., проектът на Симеонов не успя да намери отново място в дневния ред на парламента.

Както тогава, така и сега Симеонов твърди, че има подкрепата на ГЕРБ, но ако наистина предложенията му бъдат приети, "Национална лотария" и "Лотария България" ще трябва да преустановят дейност.

„С оглед на това, че на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ е възложено да организира лотарийни игри, с приходите от които да се финансира българският спорт – както професионален, така и масов, спорт за хора с увреждания, спорт в училищата – приходите за всички тези дейности ще се увеличат и това ще подобри условията за спорт като цяло. Сега действащата уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти към финансирането на спорта“, коментират от НФСБ. 

Третото предложение е свързано с въвеждане на забрана за продажба на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийните игри да се осъществява от търговски обекти, които са разположени близко до учебни заведения.  На практика в търговските обекти не се извършва стриктен контрол по отношение възрастта на купувачите и мярката ще възпрепятства възможността, ученици да придобиват такива талони по време на междучасия, посочват вносителите, твърдят от НФСБ. Те настояват  магазините, в които се продават талони и "други удостоверители знаци за лотарийни игри" да не могат да отстоят на по-малко от 300 метра от училища. В момента такова ограничение има само за игралните зали и казината.

В предложението на Валери Симеонов се предвижда и да бъдат унищожени билетите, фишовете и талоните на частните лотарии, които не са били купени преди да бъде прекратен лиценза им

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Международните хранителни бизнес изложения започват на 29 септември в София