Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Фирмите отчетоха по-малко намаление на приходите си през декември

Към наемане на нов персонал през миналия месец е пристъпил 5,2% от бизнеса, докато преди година този процент беше 4,8 на сто, отчете НСИ

Фирмите отчетоха по-малко намаление на приходите си през декември

Снимка: Bloomberg L.P.

През декември 28,2% от българските фирми отчитат намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с ноември, при 55,9% няма промяна, а 15,5% са регистрирали увеличение. За сравнение, през декември 2020 г. намаление в приходите от продажби на месечна база са посочили 39% от фирмите, при 46,4% не е имало промяна, а 14,5% отбелязват увеличение.

Това констатира с бизнес изследване на Националния статистически институт. Целта на проучването е да осигури и предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка заради COVID-19 върху различните сектори на икономиката в страната, съобщиха от НСИ.

Изменение в приходите от продажби на стоки или услуги на нефинансовите предприятия спрямо предходния месец през 2020 и 2021 година

Разпределението по икономически дейности показва, че през миналия месец 34% от предприятията в дейност „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от предприятията в дейностите „Индустрия“ - с 33,4%, и „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - с 31,9%.

Изменение в приходите от продажби на стоки или услуги на нефинансовите предприятия през декември 2021 г. спрямо предходния месец по икономически дейности

Що се отнася до наетия персонал, 18,2% от фирмите през декември са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“ (при 25,3% за декември 2020 г.), следват „дистанционна форма на работа“ – 10% (при 16,4% за декември 2020 г.), и „неплатен отпуск“ – 9,6% (при 20,3% за декември 2020 г.).

Към наемане на нов персонал през декември е пристъпил 5,2% от бизнеса, докато преди година този процент беше 4,8 на сто.

                  Очаквания за персонала в краткосрочен план (един месец)

За следващия месец 94,4% от анкетираните фирми прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 2,5% - ще преустановят временно дейността си, а 1,8% очакват да прекратят дейността си.

           Очаквания за бъдещето на предприятието (фирмата) в краткосрочен план (един месец)
            (Проценти)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи