IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор разпореди незабавна проверка на ТЕЦ-ове замърсители

Получен е сигнал за съвместно горене на въглища и отпадъци, което опасност за екологичната сигурност на България

17:15 | 04.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Министерство на околната среда и водите извършване на незабавна проверка за замърсяване на околната среда от „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

Проверката е по повод постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества, посочва се в съобщението на прокуратурата.

Указано е извършване на проверка на място от екоминистерството за спазване изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил да бъдат проверени издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества, както и  вида и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата.

Инспекцията трябва да установи замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.

Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място и е определил срок от 1 месец за изпълнение на възложената проверка.

Проверката на четирите ТЕЦ-а е възложена заради информация за опасност за екологичната сигурност на България, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от Агенция „Фокус“.

"Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната", каза Арнаудова. Тя добави, че информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горене на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда.

"Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани", заяви говорителят на главния прокурор.

Арнудова отчете, че във вторник в 21.00 часа на територията на 4-те ТЕЦ-а са предприети действия по изпълнение на възложените им задачи.

Припомняме, че преди ден перничани излязоха на протест заради горенето на отпадъци в ТЕЦ „Република“. От Министерството на околната среда и водите обясниха, че ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" няма разрешение да изгаря отпадъци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още